Messuarvonnan oikeat vastaukset

Järjestimme ICT-Expo 2014 -messujen yhteydessä sovelluksiin liittyvän kilpailun, joka on nyt päättynyt! Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti, mutta vastaukset haluamme jakaa kaikille. Alta löydät nimittäin kovan luokan tietoa sovelluksista, työasemaympäristön hallintajärjestelmästä, Microsoft Intunesta ja MSI-paketoinnista sekä Seremoniamestari-palvelustamme.

Kysymyksiä ja vastauksia saa lainata vapaasti joten mikset vaikka testaisi kolleegasi osaamista. Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin ja kerromme tarkemmin jos jokin askarruttaa tai haluat kuulla aiheesta enemmän. Haastamme sinut, haasta sinä meidät jatkokysymyksillä!

Kilpailun kysymykset:

 1. Monta uutta versiota suositusta Adobe Flash Player -sovelluksesta on ilmestynyt aikavälillä toukokuu 2013 – huhtikuu 2014?
  1. 0-5
  2. 6-10
  3. 10 tai enemmän
 2. Mikä seuraavista on Centero Seremoniamestari -palvelussa käytettävä Microsoftin pilvipohjainen työasemaympäristön hallintajärjestelmä?
  1. Useampia versioita samasta sovelluksesta on käytettävä yhdellä työasemalla
  2. Microsoft Azure
  3. Microsoft Intune
 3. Mikä seuraavista ongelmista sovellusvirtualisoinnin avulla voidaan ratkaista?
  1. System Center Configuration Manager
  2. Sovellusta pitäisi käyttää Windows 7 -käyttöjärjestelmässä, mutta ne eivät ole keskenään yhteensopivia.
  3. Sovelluksen käyttöä varten ei ole riittävästi lisenssejä verrattuna käyttäjämäärään.
 4. MSI-paketoinnille ominaista
  1. Sovelluksen elinkaarenhallintaa voidaan tehostaa sen avulla
  2. Se on hyvin helppoa ja halpaa
  3. Ostamalla MSI-paketoinnin ulkoa ei voi saada hyviä tuloksia

Vastaukset ja selitykset

1) Oikea vastaus on C.

Adobe Flash Player on sovellus, joka on käytössä lähes jokaisella laitteella. Tietokoneiden lisäksi sitä käytetään tableteissa ja myös puhelimissa. Valtavan käyttöasteen takia kyseisen sovellus kiinnostaa myös verkossa toimivia rikollisia. Jos kyseisessä sovelluksessa ilmenevää haavoittuvuutta voisi hyödyntää esimerkiksi siten, että sen kautta saisi kohdekoneelle asennettua jonkin rikollista tarkoitusta palvelevan ohjelman, ovat mahdollisuudet rikollisen näkökulmasta todella messevät.

Koska rikolliset etsivät paljon käytetyistä sovelluksista tietoturva-aukkoja ja haavoittuvuuksia, niitä myös päivitetään sovellustoimittajan toimesta hyvin usein verrattuna moniin muun tyyppisiin sovelluksiin. Kysymyksessä esitetyllä aikavälillä kyseinen sovellus päivittyi 15 kertaa.

Centeron vakiosovellusten hallintapalvelu auttaa pitämään juuri nämä ärsyttävän usein päivittyvät pikkusovellukset ajan tasalla.

2) Oikea vastaus on C.

Vaihtoehto A eli tuttavallisemmin SCCM on toki myös työasemaympäristön hallintajärjestelmä, mutta ei sellaisenaan puhtaasti pilvipohjainen. Centero tuottaa palveluita myös SCCM-ympäristöihin.

Microsoft Azure puolestaan liittyy pilveen hyvinkin vahvasti, mutta Azuresta puhuttaessa tarkoitetaan alustaa, jossa voidaan tuottaa erilaisia palveluja pilvestä. Azure on Centeron palvelupaletissa hyvin tärkeä komponentti ja olemme toteuttaneet useita Azure-projekteja, joissa esim. koko yrityksen AD on siirretty Azure-alustalle. Yhtensä esimerkkinä asiakkaamme nimeltä Flexibilis.

Microsoft Intune, joka siis on oikea vastaus, on puhtaasti pilvipohjainen päätelaiteympäristön hallintajärjestelmä. Sitä käyttääkseen yrityksen ei tarvitse omistaa omia palvelimiaan. Centero Seremoniamestari -palvelu puolestaan takaa sen, että yrityksen ei tarvitse käyttää toimivan päätelaiteympäristön eteen muutenkaan omia resursseja.

3) Oikea vastaus on A.

Sovellusvirtualisointi sekoitetaan usein työpöytävirtualisointi- eli VDI-ratkaisuihin. Sovellusvirtualisointia tosin voidaan hyödyntään VDI-ratkaisuissa, mutta yhtä lailla virtualisoituja sovelluksia voidaan suorittaa yksittäisissä työasemissa. Sovellusvirtualisoinnin keinoin ei voida ratkaista sovellusten ja käyttöjärjestelmän välisiä yhteensopivuusongelmia, mitä taas työpöytävirtualisoinnin avulla voidaan ratkoa.

Virtualisoidut sovellukset pyörivät omissa ”kuplissaan”, joka mahdollistaa sen, että samasta sovelluksesta voi olla useampia eri instansseja asennettuna samalla koneelle. Tällä voidaan helpottaa esim. uusien sovelluksien käyttöönottoa. Käyttäjät voivat harjoitella uuden sovelluksen käyttöä vanhan rinnalla.

Kannattaa lukea vasta julkaistusta oppaastamme tarkemmin, millä tavoin sovellus- ja työpöytävirtualisointi sekä muut sovellusten julkaisumekanismit eroavat toisistaan ja miten niitä kannattaa hyödyntää.

4) Oikea vastaus on A.

MSI-paketointi on pitkään ollut de facto -standardi tehokkaan keskitetyn sovellusten elinkaarenhallinnan mahdollistamiseksi päätelaiteympäristössä. Suurissakin organisaatioissa MSI-paketointitarpeet ovat kuitenkin suhteellisin vähäisiä. Paketointi vaatii kuitenkin syvällistä erikoisosaamista, joten usein osaamisen ylläpitäminen ja omien resurssien varaaminen MSI-paketointiin on kalliimpaa, kuin paketoinnin ostaminen ulkoa.

Monet luulevat, että MSI-paketointia tarjoavat vain suuret IT-palvelutalot, mutta asia ei ole niin. Centero erottuu joukosta pienenä ja joustavana yrityksenä, jonka kautta voi helposti ostaa laadukasta MSI-paketointia tai sovellusvirtualisointia kiinteään sovelluskohtaiseen hintaan.