Mikä ihmeen UE-V

Microsoft on muutaman vuoden ajan tarjonnut MDOP-paketissaan (Microsoft Desktop Optimization Pack) UE-V-tuotetta (User Experience Virtualization). Kehitys on ollut nopeaa. Tässä artikkelissa on lyhyesti kerrottu, mitä kyseisellä tuotteella voidaan saada aikaiseksi.

Kyseessä on rahanarvoinen tuote, jolla voidaan säästää niin ylläpidon kuin loppukäyttäjien aikaa sekä parantaa käyttäjäkokemusta.

Mitä on käyttäjäkokemuksen virtualisointi?

Vaikka puhutaan virtualisoinnista, ei ole kyse käyttäjän eristämisestä, kuten palvelin- tai sovellusvirtualisoinnissa. Tekniikan tarkoituksena on säilyttää keskitetysti käyttäjän työpöytä- ja sovellusasetukset, sekä tuoda ne käyttäjän käyttöön riippumatta siitä, miltä laitteelta käyttäjä sovellusta käyttää.

Asetusten ollessa keskitetysti tallessa, pystyy käyttäjä hyödyntämään samoja asetuksia erilaisissa ympäristöissä (esimerkiksi tabletti, työasema, etätyöpöytä, Microsoft Azure RemoteApp, VDI). Myöskään oman koneen hajoaminen ei automaattisesti tarkoita rakkaan taustakuvan menetystä ja laitteiden uudelleen asennukset ovat kivuttomampia ja vievät ylläpidolta vähemmän aikaa.

Varmasti moni miettii, että onhan roaming user profile jo keksitty. Niin onkin, mutta kuinka moni on siihen tyytyväinen? Roaming user profilehan siirtää kokonaan tai määritellyt osat käyttäjän profiilista talteen. Teknologia on hyvin kaikki tai ei mitään -tyyppinen, eikä siinä ole lainkaan älyä.

UE-V:ssa asetukset tallennetaan sovelluskohtaisesti ja ne tuodaan käyttäjälle sitä mukaa, kun jotakin sovellusta käytetään. Tällöin vältytään turhalta tiedonsiirrolta ja profiilissa ei turhaan ole kauan sitten käytöstä poistuneiden sovellusten asetuksia. Roaming user profilen käyttäjien kannattaakin tutustua UE-V:hen. Yhdistettynä UE-V Folder Redirection –tekniikkaan, voidaan periaatteessa korvata Roaming user profilet.

Kuinka UE-V toimii?

UE-V:n rakenne on miellyttävän yksinkertainen. Mitään UE-V-palvelinta ei tarvita, vaan Client ja Settings storage riittää. Lisäksi UE-V ei välttämättä tarvitse lainkaan Active Directorya toimiakseen. Käyttöönotossa UE-V-client asennetaan ja konfiguroidaan, jonka jälkeen palvelu on käytössä. Alla olevassa kuvassa kuvataan UE-V:n toimintaperiaate komponenttitasolla.

UE-V-toimintaperiaate

Klikkaa kuvaa nähdäksesi se isompana.

UE-V client ottaa sovellusten asetukset talteen hyödyntäen niin sanottuja asetuspohjia (UE-V templates). Template on XML-tiedosto, jossa määritellään seurattava sovellus ja mitä siitä (tiedostot, kansiot, rekisteriavaimet tms.) siirretään Settings Storageen. UE-V client sisältää valmiit templatet työpöydälle, käyttöjärjestelmän sovelluksille (kuten Notepad, Internet Explorer, Calculator) ja uusimmille Office-versioille. Muille sovelluksille on luotava oma template.

Templaten luontiin löytyy työkalu nimeltään UE-V Generator, joka tutkii minne ja mitä sovellus tallentaa käytön aikana, ja sen perusteella luo templaten. Templaten tekemiseen kuluva työmäärä vaihtelee hyvin paljon sovelluskohtaisesti, ja vaatii yleensä jonkinlaista käsitystä sovelluksen käytöstä. Niinpä määrittely ja testaus kannattaa tehdä yhteistyössä sovellusasiantuntijoiden kanssa. Luodut templatet pitää konfiguroida UE-V clienttiin, jonka jälkeen ne ovat käytössä.

UE-V:ta Palveluna

Centerolta saat sovellukseen kuin sovellukseen UE-V templatet kiinteään yksikköhintaan. Kun tilaat meiltä MSI- tai App-V-paketointeja, saat halutessasi tilattua samalla sovellukselle myös UE-V-templaten.

Lisäksi teemme asiakkaillemme UE-V-käyttöönottoja. Ota yhteyttä, jos kiinnostaa kuulla lisää UE-V:n mahdollisuuksista.

Lue myös edellinen UE-V-aiheinen juttumme.