Aku SuonpääBlogin kirjoittaja on Centeron pitkän linjan asiantuntija, Aku Suonpää.

Creators Update Current Branch -päivityshaaraan

Seuraava ominaisuuspäivitys (eli Creators Update) Windows 10:lle ilmestyy ensi kuussa Current Branchiin eli käytännössä julkaisuversioon. Tällä hetkellä Windows Insider-versiot alkavat olla perinteisellä nimityksellä tasoa Beta tai jopa Release Candidate.

Niinpä päätin, että nyt on sopiva aika siirtää puhelimen ja tietokoneen Insider program -asetus Release Preview -tilasta Fast Ringille. Käytännössä tällöin laitteilleni asentuu aina uusin julkisesti tarjolla olevan buildi.

Puhelimen päivitys

Aloitin päivitysoperaation puhelimestani. Latailuun ja asenteluun kului noin 50 minuuttia, ja tämän jälkeen käytössäni oli build 15051. Jos et pidä ulkoasullisista muutoksista, tämä mobile-version päivitys on sinun mieleen. Ulkoisesti oikein mikään ei muutu, mutta ainakin minun Microsoft Lumia 950XL tuntuu saaneen päivityksestä piristysruiskeen. Varsinkin Skype For Business on ollut minulla tähän saakka tuskaisen hidas. Päivityksen jälkeen homma toimii sulavasti. Toinen konkreettinen asia, missä muutoksen huomaa, on dokumenttien avaaminen Onedrive for Busineksesta.

On hyvin mahdollista, että nämä hitaudet ovat johtuneet jostakin muustakin, mutta ihan hyvä päivitys jos tämmöisen korjaa😊. Muutama sovellus asentaa itselleen päivityksen uuden version jälkeen. Näitä softia olivat esimerkiksi Windows Calculator, OneNote, Microsoft Phone, Microsoft Messaging, Xbox Identity Provider, Office 365 Admin ja lisäksi aiemmin poistamani Linnanmäki-sovellus haluaisi asentaa itsensä takaisin.

Tietokoneen päivitys

Sitten onkin vuorossa Läppärin päivitys. Aikaa päivitykseen menee kutakuinkin saman verran kuin mobile-versiossa eli semmoinen 50 minuuttia ja buildi versio on 15048. No nyt on sitten ulkoisiakin muutoksia ja lisäksi sama sulavampi toiminta näkyy myös työpöytäversiossa. Ensimmäisenä itselläni iskee silmään, että enää ei Control Panel ole suoraan tarjolla, vaan ensisijaisena asetusten hallintatyökaluna toimii Settings-sovellus. Onneksi perinteiset työkalut Computer management, Event Viewer ja niin edelleen ovat edelleen vielä käytössä. Settings-sovellus on kokenut varsinkin Desktop-puolella ison remontin ja toimii nyt tosissaan ensisijaisena asetusten hallintatyökaluna. Mikäli tulee totaalinen paniikki, niin Control Panel löytyy edelleen. Sen saa auki esimerkiksi kirjoittamalla hakuun sen nimen.

Contro Panelin sijaan ensisijaisena hallintatyökaluna Creators Updatessa toimii Settings.

Uusista ominaisuuksista on heti nostettava esiin Night Light. Tämä ominaisuus vähentää sinistä valoa, joka vaikuttaa Nukkumatin tulemiseen iltasella. Olen itse havainnut, että pitkät päivät ruudun ääressä vaikeuttavat nukahtamista illalla. Mielenkiinnolla odotan vaikutuksia. Ominaisuuden pystyy myös automatisoimaan esimerkiksi auringonlaskusta auringonnousuun. Onkohan ihan fiksu asetus Suomessa pimeimpään aikaan😊…

O Night light settings Screens emit a blue light which can keep you up at night. Night light displays warmer colours to help you sleep. Off until sunset (17.53) Turn on now Colour temperature at night Schedule Schedule night light On Sunset to sunrise (17 53 — . 6.48) O Set hours

Apps & Features -näkymä on ensimmäinen valikko, jossa vanhoja työkaluja tulee ikävä. Näyttää siltä, että Microsoftilla on tultu samaan tulokseen koska linkki Programs and Features -työkaluun löytyy kätevästi samasta näkymästä.

VPN-yhteyden saa auki suoraan työkalupalkin valikon kautta. Ennenhän tuota varten aukesi Settings-sovellus, josta yhteyden sai avattua ja suljettua.

C:\Users\suonpak\AppData\Local\Temp\SNAGHTML1af7520.PNG

Windowsiin integroitu App-V client:kin on päivittynyt uuteen versioon. Uusista ominaisuuksista ei ole vielä tietoa, mutta Steve Thomasin taannoisesta tweetistä päätellen jotain on tulossa😊:

Itselläni iski rekisterissä silmään uusi AutoCleanupEnabled -asetus. Olisiko lopultakin mahdollista siististi siivota cachesta turhat paketit? Kuvassa muuten näkyy myös regedit:in suuri uudistus eli osoitekenttä.

Sama asetus löytyy GPO-asetuksista, mutta ei siitäkään saa kunnolla selvyyttä mitä asetus tekee. Helpin selitys ainakin kuulostaa melkoisen hölmölle.

Asetuksen muokkaaminen onnistuu myös Powershell:istä

Yhteenveto kokemuksista

Tässä minun kokemukseni tulevasta Windows 10 -päivityksestä päivän käytön jälkeen. Havainnot on tehty Enterprise-versiolla, eli kaikkia tässä läpikäytyjä asioita, kuten App-V:ta, ei muissa versioissa ole. Palaan asiaan, kunhan lisää kokemuksia kertyy.

Homma pelaa työpöydällä ja mobiilissa sen verran hyvin, että suosittelen kaikkia Insider-käyttäjiä päivittämään uusimpaan buildiin Fast Ringillä.

Lisää luettavaa aiheesta:

Uusi Windows 10 Preview Build julkaistu

Microsoft on julkaissut 1.2.2017 uuden Preview Buildin PC:lle tulevasta Creators Update päivityksestä. Buildin versionumero on 15025. Päivityksen saadakseen pitää olla Windows Insider -jäsen, ja asettaa päivitysrytmi tilaan Fast Ring. Poikkeuksellisesti päivityksestä on toistaiseksi saatavilla vain 64-bittinen versio, koska 32-bittisen version päivityksessä on bugi. Uusi versio ei sisällä merkittäviä uusia ominaisuuksia, vaan ainoastaan bugikorjauksia. Lisätietoja Microsoftin Windows-blogista. TeemuErikois-Ässämies Erikois-Ässä […]

Muutoksia Office 365 -palvelun järjestelmävaatimuksiin sekä päivitysrytmiin

Muutoksia Office 365 -palvelun järjestelmävaatimuksiin Microsoft julkaisi 20.4. tiedotteen blogissaan, jossa se kertoi muuttavansa Office 365:n järjestelmävaatimuksia. 13.10.2020 alkaen Office 365 -palveluiden käyttöön vaaditaan joko Office 365 ProPlus tai Officen mainstream-tuen piirissä oleva työpöytäsovellus. Tämä tarkoittaa sovellusten kuten Outlook, Skype for Business ja OneDrive for Business toiminnan lakkaamista ei-tuetuissa versioissa, kun käytetään Office 365 -palveluita. […]