Maaliskuun päivitystiistaina paikataan jälleen iso määrä haavoittuvuuksia Microsoftin tuotteista. Tässä kuussa haavoittuvuuksia on yhteensä 115. Windows-käyttöjärjestelmien osuus on 79 ja selainten osuus 18. Haavoittuvuuksien kriittisyys ei onneksi tässä kuussa yllä ihan sille korkeimmalle tasolle.

Vaikka haavoittuvuuksia on paljon, ja ne kohdistuvat useaan eri tuotteeseen, niin silti niiden hyväksikäytöstä ei ole raportoitu ainakaan vielä. Haavoittuvuuksista ei ole myöskään tehty yleisiä julkistuksia. Näin ollen kumpikaan edellä mainituista osa-alueista ei nosta haavoittuvuuksien paikkaamisen kiireellisyyttä. Kriittisin haavoittuvuus yltää CVSS-pisteytykseltään 8.8 tasolle. Kyseinen CVE-2020-0684 haavoittuvuus on vaikutusluokitukseltaan Remote Code Execution -tyyppinen ja kohdistuu käytännössä kaikkiin Windows-käyttöjärjestelmiin.

Tämän ja muidenkin haavoittuvuuksien ominaisuuksia ja vaikutuksia on mahdollista tutkia tarkemmin CVSS-laskimella. Microsoft ilmoittaa NVD:n (National Vulnerability Database) CVSS-laskimen linkit per haavoittuvuus omissa haavoittuvuusartikkeleissaan.

Microsoftin käyttöjärjestelmien tunnetut ongelmatkin näyttävät olevan hyvin vähäisiä näin maaliskuussa.

Käyttöjärjestelmä Tunnetut ongelmat (viime kuu)
Windows 10, version 1909 ja 1903* and Windows Server, version 1903 1 (0)
Windows 10, version 1809 and Windows Server 2019 2 (2)
Windows 10, version 1803 0 (1)
Windows 10, version 1709 and Windows Server, version 1709 0 (1)
Windows 10, version 1703** 0 (0)
Windows 10, version 1607** and Windows Server 2016 2 (2)
Windows 8.1*** and Windows Server 2012 R2 1 (1)
Windows Server 2012 1 (1)
Windows 7*** and Windows Server 2008 R2 SP1 2 (1)

* 1909 jakaa edeltäjänsä 1903 saman käyttöjärjestelmän ytimen ja identtiset järjestelmätiedostot.
** Windows 10:n kyseisen koontiversion tuki on päättynyt kaikilla versioilla: Home, Pro ja Enterprise.
*** Windows version Mainstream-tukijakso on päättynyt. Extended-tukijaksot päättyvät: Windows 8.1 10.1.2023 ja Windows 7 14.1.2020.

Tietoturvapäivitysten kanssa ei tässä kuussa vaadita poikkeuksellisia toimia. Centero suosittelee testaamaan päivitykset kuitenkin huolella ennen tuotantoon siirtämistä. Tämän lisäksi tunnetut ongelmat kannattaa käydä läpi ennen kuin päivityksiä jaellaan.

Microsoft ylläpitää listaa Windows-päivityksistä ja niiden tunnetuista ongelmista seuraavilla sivuilla. Lisätietoja Windows-versioiden elinkaarista löytyy alimmasta linkistä.

Lisää luettavaa aiheesta:

Sovellusvirtualisointi tuo sovellusjakeluihin lisää joustavuutta

Sovellusvirtualisointi tuo sovellusjakeluihin lisää joustavuutta verrattuna perinteiseen tapaan. Tällaisia sovellusvirtualisointiteknologiasta riippumattomia hyötyjä ovat: Sovellustenasennus ei missään tilanteessa vaadi koneen uudelleenkäynnistystä tai käyttäjän uudelleenkirjautumista. Sovelluksen päivitys tai edes poisto eivät vaadi käyttäjää sammuttamaan sovellusta, vaan toimenpide jää odottamaan, kunnes käyttäjä lopettaa sovelluksen käytön. Samasta sovelluksesta voidaan asentaa useita versioita. Sovellukset voidaan striimata laitteelle tarpeen mukaan. Käyttäjäkohtaiset […]

Avoin ovi kyberrikollisille: päivittämättömät sovellukset ja käyttöjärjestelmät

Kirjoittaja on Centeron modernin päätelaitehallinnan ja tietoturvan ekspertti, Tuukka Tiainen. Taas kerran on aika ihmetellä, miksei niitä käyttöjärjestelmiä ja sovelluksia pidetä ajan tasalla. Duo Security on tehnyt tämän vuoden puolella oman tutkimuksensa asiasta. Tutkimuksessa oli mukana reilut 4,6 miljoonaa laitetta eri aloilta ja eri maista. Pääasiallisesti päätelaitteilta selvitettiin käyttöjärjestelmien, selainten ja niiden laajennusten ajantasaisuutta. Tutkimuksessa […]