Moni matkaaja tietää tunteen, kun palaa esimerkiksi ulkomaan reissulta takaisin kotiin. Jollain tapaa olo on alakuloinen. On nähnyt paljon uutta, tutustunut uusiin ihmisiin, kenties jo hieman tottunutkin näihin asioihin. Ei haluaisi vielä luopua niistä. Itse kutsun tätä olotilaa reissumorbidelliksi.

Hieman samanlainen fiilis oli loppuviikosta, kun ajeltiin ICT Expo 2014 -tapahtumasta kohti Jyväskylää. Oikeastaan havahduin tuohon tunteeseen jo messujen purkuvaiheen alkaessa. Oli ikävää jättää se fiilis. Muiden ständien messuisännät ja -emännät olivat tulleet tutuiksi kahden päivän aikana. Messumaailmassa ollaan irti arjesta. Messuilla on hyvä fiilis.

Centero ICTexpoillaMessumorkkiskin on väistynyt. Itse asiassa jo automatkan aikana huomioni kiinnittyi ennemminkin uusien messuilla saatujen liidien ja muiden kontaktien läpikäyntiin. Morkkis vaihtui iloksi viimeistään siinä kohtaa, kun pääsin kotiin ja lapset ottivat minut iloisena vastaan. Avovaimonikin vaikutti tyytyväiseltä, vaikka yritti tietysti hillitä itsensä.

Centero ei aiemmin ole osallistunut messuille tai muihin vastaaviin tapahtumiin näytteillepanijana. Tuo aikakausi jää viime viikon myötä historiaan – messukeikka ei taatusti jää viimeiseksi. Tulemme jatkossa olemaan aktiivisempia messuilijoita näytteilleasettajan roolissa. Varasimme jo messujen aikana ständin ensi vuodeksi. Ständi on tätä vuotta keskeisemmällä paikalla ja tietysti isompi.

Meillä on myös paljon uusia ajatuksia ja ideoita, mitä teemme ensi vuonna toisin ja paremmin. Messukäynti ole kokemus ja opetus. Saimme jo nyt paljon irti, mutta ensi vuonna saamme vielä paljon enemmän! Aiomme myös osallistua muille messuille. Pohdimme esimerkiksi osallistumista syksyn Kyberturvallisuusmessuille Jyväskylään. Toivottavasti palaamme aiheeseen myöhemmin!

Yhteenvetona voisin sanoa, että onnistuimme. Kun suhteutan tuloksia siihen, että olimme messuille ensimmäistä kertaa ja siihen, että eniten meitä vastaavien messuille olleiden yritysten ständeillä näytti ainakin välistä olevan todella hiljaista, olen vakuuttunut, että teimme asioita oikein.

Tälle kerralle annan arvosanaksi 9+. Toivottavasti ensi vuonna päästään vähintään 9 ½:n tuntumaan!


Teemu Tiainen

Myynti ja asiakkuudet