Microsoftin Ignite-tapahtumassa lanseeratut tärkeimmät tuotejulkaisut, uudet ominaisuudet jne. ovat mainiosti koostettuna niin sanotussa Book of Newsissä, joka jokaisen alaa seuraavan on syytä selata läpi. Toki kannattaa osallistua myös itse tapahtumiin, jota tällä kertaa etänä järjestettävässä Ignitessä on moneen lähtöön ”kahvipöytäkeskusteluista” kyselythetkiin, jossa pääsee kyselemään esimerkiksi Microsoftin tuoteryhmien tiimeiltä tai muilta asiantuntijoilta tiettyyn teemaan liittyvistä asioista.

Erityismainintana kandee tsekata tiistai-illan FIgnite-sessio, jossa suomalaiset Microsoft-skenen ykköstyypit kertasivat ja tiivistevät Igniten ekan päivän asioita sekä muita ajankohtaisia teemoja. Kaikki Igniten sessiothan voi katsella nauhoitteena myös jälkikäteen. FIgnitestä on hyvä lähteä liikkeelle. Tästä session nauhoitteeseen.

Jos lähdet selaamaan Bookf of Newsiä, kannattaa tsekata oikeasta yläkulmasta löytyvä Table of Contents -nappi, mistä löytyy selkeästi tuoteryhmittäin jäsennelty sisällysluettelo.

Kokosimme tähän blogiin erityisesti meitä kiinnostavia uutukaisuuksia, joita Ignitessä on julkaistu. Jos olet kiinnostunut päätelaitehallinnasta tai Microsoft 365 -ratkaisusta yleensä, löytänet alta kyseisiin aihealueisiin liittyvät julkaisut.

Otsikosta löydät linkin Book of Newsin kyseiseen kohtaan, josta voit lukea kyseisestä uudistuksesta tarkemmin.

Windows Virtual Desktop (WVD)

Microsoftin Windows Virtual Desktop konsepti on käytännössä perinteinen virtualisoitu työpöytä, jossa henkilökohtainen Windows-kokemus tarjotaan käyttäjälle virtualisoituna. Ignitessä kerrottiin, että jatkossa WVD-instansseja pystytään hallitsemaan ja suojaamaan Microsoft Endpoint Managerilla, kuten mitä tahansa fyysistä Windows-laitetta. Lisäksi virtuaalisten Windowsien monitorointiin ja ongelmanselvitykseen on luvassa helpotusta Azure Monitor -integraation avulla. Myös sovellusten julkaisemista Azure-portaalista on tehty entistä helpommaksi.

On kiinnostavaa nähdä, johtavatko kyseiset uudistukset WVD-konseptin käytön laajenemiseen. Voisiko perintinen thin client -ajattelu nostaa jälleen päätään?

Microsoft Endpoint Manager

Microsoft Endpoint Manager, mitä siis voisi luonnehtia Microsoftin päätelaitehallinnan ratkaisukokonaisuudeksi, koska sehän koostuu käytännössä vanhasta kunnon Configuration Managerista (, eli MECM, jota minä edelleen vahingollisesti SCCM:ksi kutsun) ja pilvipohjaista Microsoft Intunesta sekä niiden yhteiskäyttöä helpottavista ominaisuuksista. Kokonaisuuden avulla pystytään hallitsemaan heterogeeninen päätelaitekanta, joka koostuu Winkkari-koneista, Mäkeistä sekä iOS- ja Android-pohjaisista laitteista, kuten älypuhelimista, tableteista jne.

MEM:iin on julkaistu muutama uusi ominaisuus. Täytyy myöntää, että ainakin tähän mennessä nämä eivät ole mitään tajuntaa räjäyttäviä asioita ollut, ja enemmänkin ainakin meillä Centerolla odotettiin.

  • Microsoft Tunnel mahdollistaa tietoturvallisen yhdyskäytävän luomisen ja pääsyn Android- ja iOS-laitteilta yrityksen sisäverkon sovelluksiin ja muihin palveluihin.
  • Ylemäpä mainittua WVD-tukea (sekä myös tukea 3. osapuolien VDI-ratkaisujen hallintaan) lupaillaan ilmestyväksi previkkaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.
  • Mäkki-hallintaan (MacOS) luvataan parannuksia, mutta Book of Newsissä ei kovinkaan yksityiskohtaisesti kerrota, mitä parannuksia. Puhutaan ympäripyöreästi skriptien jakelusta, MEM-palveluun rekisteröitymisen (enrollment) helpottamisesta single sign-onin avulla ja sovellusten elinkaarenhallintaan liittyvistä uusista ominaisuuksista.
  • Lisäksi julkaistiin Shared iPad for Business -konsepti, jonka on tarkoitus mahdollistaa yhteiskäyttöön tarkoitettujen iPadien käyttöönottoa ja hallintaa organisaatioissa.

Tästä artikkelista löydät himen syvällisempää tietoa yllä mainituista uudistuksista.

Productivity Score

Productivity Score on Microsoftn ”pisteytysjärjestelmä”, joka kuvaa sitä, miten tehokkaasti organisaatiossa hyödynnetään Microsoft 365 -ekosysteemin tuottavuustyökaluja. Se julkaistaan yleisesti saataville (General Availability) lokakuun loppuun mennessä ja samalla siihen lisätään uusia kategorioita, kuten Meetings and Teamwork ja Microsoft 365 Apps Health.

Tästä artikkelista löydät tarkempaa tietoa myös ästä uudistuksesta.

Microsoft Bookings

Bookings ei suoraan liity Centeron palveluihin, mutta tarjoamme itse asiakkaillemme mahdollisuuden varata itsepalveluna Teams-sessioita esimerkiksi meidän tuen ja myynnin kanssa asiakkaille sopivana ajankohtana. Bookingsiin on tulossa uusia ominaisuuksia sekä käyttöliittymäuudistuksia.

Microsoft Teams

Teamsistä on muutamassa vuodessa tullut Microsoftin kärkituotteita, eikä ihme, onhan se lyömätön käyttöliittymä Microsoft 365 -kokonaisuuden palveluihin sekä ihmiset yhdistävä ryhmätyöskentely-ympäristö. Teamsiin on tietysti paljon uudistuksia luvassa, mutta tässä pari meidän suosikkia:

  • Breakout Rooms: Vuoden loppuun mennessä julkaistava ominaisuus mahdollistaa Teams-kokouksen osallistujien jakamisen pienempiin ryhmiin, joiden välillä esittäjät voivat ”hyppiä” yms. Aivan mahtava ominaisuus brainstorm-sessioihin, erilaisiin työpajoihin jne.
  • Taskien tekeminen Teams-kanavilta ja -chateista: Tää on aivan helmi juttu! Eli jatkossa on mahdollista luoda Teams-keskustelusta kanavalla tai chatista uusi taski Teams Tasks Appiin, joka siis yhdistää tiimien tehtävien hallintaan tarkoitetun Plannerin ja henkilökohtaisien tehtävien hallintaan tarkoitetun Microsoft To Do:n käyttökokemuksen. Aivan mahtavaa! Lisää taskeja vaan kehiin.

Microsoft Threat Protection on nyt Microsoft 356 Defender

Security-puoli on tietysti tänä päivänä keskiössä kaikessa, ja iso painoarvo sillä on myös Ignitessä. Emme tässä lähde tarkemmin erittelemään näitä uudistuksia, vaan suosittelemma jokaista lukemaan kyseisen kokonaisuuden läpi yllä olevan otsikon linkin kautta.

Sen verran kuitenkin täytyy selvennykseksi mainita, että Microsoftin rakastama tuotenimileikki osuu tällä kertaa kyseiseen tuotesegmenttiin, ja näistä tuotteista pitäisi jatkossa opetella puhumaan ilmeisesti seuraavasti:

  • Microsoft Defender ATP -> Microsoft Defender for Endpoints
  • Azure ATP -> Microsoft Defender for Identity
  • Office 365 ATP -> Microsoft Defender for O365
  • Azure Security Center -> Azure Defender

Korjatkaa, jos olemme väärässä. Tämä ei aina ole helppo laji.

MSIX

MSIX:stä on vähän sellainen paljon melua tyhjästä -tyyppinen kokemus tähän saakka, eli kyseinen sovellusten paketointitapa, jos sitä sellaiseksi voisi luonnehtia, ei ole oikein käytännössä ottanut tuulta siipiensä alle. Nyt MSIX:ään on tulossa uusia ominaisuuksia, kuten sisäänrakennettua sovellusten päivitystä ja Azure DevOps -sovelluskehitysymäristöön liittyvää laajennusta, joka helpottaa sovelluskehittäjiä MSIX-paketoitujen sovellusten buildaamista, allekirjoittamista ja jakelua.

Yllä olevat uudistukset ovat varsin mielenkiintoisia, ja seuraamme niitä silmä tarkkana. Tästä aiheesta tulemme varmasti bloggaamaan myöhemmin lisää, kun pääsemme paremmin käsiksi uudistuksiin.

Sitä odotellessa kandee lukaista meidän blogi ajalta, jolloin MSIX oli ihan uunituoretta matskua. Vaikka blogi on jo pari vuotta vanha, ei käytännössä tuon jälkeen muutoksia ole juuri tapahtunut.

Olisiko MSIX näiden uudistuksien jälkeen myös sovelluskehittäjiä kiinnostava mahdollisuus? Laajenisiko sen käyttö sitä myöten käytännön tasolle? Aika näyttää.

Lisää luettavaa aiheesta:

SCCM technical preview 1801 -version uudet ominaisuudet

Centeron Aapo Kettunen referoi Microsoftin uutisesta uuden SCCM:n esikatseluversion ominaisuudet suomeksi. Ole hyvä! Microsoft julkaisi eilen vuoden 2018 ensimmäisen SCCM technical preview -version, 1801. Technical Preview versioiden avulla ylläpitäjät voivat testata uusia ominaisuuksia testiympäristöissä, ennen kuin ne julkaistaan yleisesti. 1801-version uusia ominaisuuksia tai muutoksia nykyisiin: Distribution pointin siirto toisen hallinnollisen alueen (site) käyttöön Mikäli Configuration Manager […]

Microsoft Ignite ja Intunen odotetut uudistukset

Viimeinen kuukausi on ollut melkoista kuhinaa Microsoft-rintamalla. Tämä johtuu tietysti siitä, että vuosittainen Microsoft Ignite järjestettiin 24. – 26. syyskuuta. Mikä onkaan sen parempaa, kun pölyn laskeuduttua käydä uudistukset läpi ajatuksen kanssa.