Mobiililaitteiden keskitetty hallinta kehittyy vinhakkaasti. Todella monet yritykset, järjestot ja muut organisaatiot ovat entistä kiinnostuneempia aihealueesta. Nyt jos koskaan ymmärretään, miten paljon mobiililaitteita käytetään, oli sitten laitepolitiikka mallia CYOD (Choose Your Own Device), BYOD (Bring Your Own Device) tai UWYHTU© (Use What You Have Told to Use).

Me Centerolla tuotamme sitä kuuluisaa ÄmDeeÄmmää (MDM – Mobile Device Management) Microsoft Intunen avustuksella. Hallitsemme asiakkaidemme laitteiden lisäksi omia laitteitamme kyseisellä teknologialla ja autamme kernaasti kaikkia halukkaita käyttöönottoprojekteissa. Käyttöönottojen ja konsultoinnin lisäksi meiltä saa koko MDM:n palveluna laitemäärään pohjautuvalla kk-hinnoittelulla .

Näissä käyttöönottoprojekteissa määritellään ensin tarpeet yhdessä. Sitten otetaan teknologia esille ja tehdään sopivat konfiguraatiot. Tämän jälkeen tulee mielestäni asiakkaan kannalta vaivalloisin vaihe, kun laitehallinnan piiriin pitää liittää jo olemassa olevat mobiililaitteet. Erityisesti puhelin, joka on todella henkilökohtainen laite, liitetään useasti sellaisenaan MDM-ratkaisun hallintaan. Tällöin laitteen MDM-rekisteröinnin tekee usein loppukäyttäjä itse.

Käyttöjärjestelmästä riippuen, laitteen kirjaaminen hallintapalveluun vaihtelee. Alla on avattu hieman alustakohtaisia vaihtoehtoja.

Apple iOS

Toinen puoli hommasta on miettiä, miten uudet laitteet otetaan MDM:llä hallintaan. Intunen tapauksessa tilanne alkaa olemaan erityisesti Applen osalta melko mukavasti toteutettu. Heillä on muun muassa DEP ja VPP tukemaan erityisesti organisaation omistamien laitteiden käyttöönottoa ja sovellusjakelua. Tämän lisäksi uudet ja tehdasasetuksille palautettavat laitteet voidaan esiliittää MDM:ään, jos käytössä on MAC OS X -laite ja Apple Configurator 2.

Lyhyesti selitettynä DEP mahdollistaa Applen mobiililaitteiden tilaamisen jälleenmyyjältä, joka tekee laitteiden esiliitoksen mobiililaitehallintaan organisaation puolesta. Tämä helpottaa loppukäyttäjää paljon, kun uusi laite käynnistetään ensimmäistä kertaa. Sama käyttökokemus saadaan esivalmistelemalla laite käyttämällä sitä USB-kaapelilla MacBookin päässä Apple Configuratorin kera.

VPP taas mahdollistaa maksullisten ja ilmaisten App Store -sovellusten jakamisen laitteille ilman, että jokaisella laitteella tarvitaan Apple-ID tiliä. Tässä on vielä esimerkki laitteen käyttöönotosta, joka on palautettu tehdasasetuksille.

Android

Lähimmäksi vastaavaa DEP:n kaltaista enroll-ohjelmaa pääsee Samsungin omistama KNOX. Microsoft ei ole tosin mahdollistanut vielä integraatiota Intunen ja Knox Mobile Enrollmentin välille. Toivon mukaan tähän tulisi positiivisia uutisia lähitulevaisuudessa.

Uudempana valona tunnelin päässä on myös äskettäin julkaistu Android – Zero Touch Enrollment teknologia. Microsoft Intunessa ei tukea tälle ole ainakaan saman tien. Toivotaan, että nämä työkalut alkaisivat keskustelemaan keskenään mahdollisimman pikaisesti. Enrollment-teknologiat helpottavat erittäin paljon itse MDM-tuotteen käyttöönottoa.

Windows

Windows 10 Mobile -laitteiden liittäminen hallintaan on todella saumatonta ja helppoa. Ikävä kyllä kyseiselle käyttöjärjestelmälle ei ainakaan tällä hetkellä ole tulossa uusia laitemalleja.