Fragile PackageMSI-paketointia käsiteltäessä on hyvä mainita sananen myös keskitetystä hallinnasta. Keskitetyn työasemien hallintajärjestelmän, kuten SCCM:n, kautta voidaan luonnollisesti jaella myös sovellustoimittajien omia sovelluksia. Tämä ei kuitenkaan ole pidemmän päälle järkevin vaihtoehto, kun sitä verrataan MSI-paketointiin.

Otetaanpa esimerkiksi Pekka, IT-vastaava keskisuuressa suomalaisessa yhtiössä. Pekka hoitaa päivityksiä, pitää raudan kunnossa ja varmistaa muutenkin, että yrityksen IT-infra toimii hienosti. Tänään Pekka päivittää Javan – tuon pelätyn, usein päivittyvän IT-gurun lenkkarinpohjien kuluttajan. Pekka on kuitenkin sen verran edistynyt tapaus, ettei hän käytä aikaansa juostakseen kaikkien käyttäjien työasemilla. Pekka on ottanut organisaatiossaan käyttöön keskitettyn hallintajärjestelmän.

Pekka hakee Javan uusimman version asennuspaketin verkosta ja sitä hyödyntäen asentaa ohjelman kaikille käyttäjille. Ja sen jälkeen tossuja viedään – käyttäjät kyselevät, miksi asetukset ovat oudot, selaimeen on ilmestynyt ylimääräinen työkalupalkki. Lisäksi näyttää siltä, että kaikki sovelluksen vanhemmat versiot eivät päivittyneetkään oikein.

Miksi Pekan tilanne olisi ollut erilainen, jos hänen käytössään olisi ollut MSI-paketoitu sovellus?

MSI-paketoidun sovelluksen edut nousevat esiin nimenomaan silloin, kun softa pitää saada kaikille työasemille varmasti ja vaivattomasti. MSI-paketoitu sovellus päivittää sujuvasti vanhatkin versiot kuntoon, ei sisällä ylimääräisiä lisäosia ja asentaa samalla kertaa asetukset oikein esim. automaattisten päivitysten, käytettävien asiakirjamallien jne. suhteen.

Erityisen olennaista Pekan tapauksen huomioiminen on organisaatioissa, jotka ovat siirtymässä keskitetyn hallintajärjestelmän käyttöön. Mikäli jostakin sovelluksesta on käytössä vanhoja (muutaman version takaisia) versioita, ne eivät aina päivity oikein. Näin yrityksen IT-ympäristöön saattaa jäädä tietoturva-aukkoja.

Edellinen osa:

» MSI-paketointi helpottaa sovellusten elinkaaren hallintaa