Christmas girl sharing packagesMSI-paketin asennukseen on muutamia eri vaihtoehtoja. Ne poikkeavat hieman tavallisesta .exe-asennusohjelman asentamisesta (tuplaklikkaa ja noudata ohjeita). Esittelemme eri vaihtoehdot alla ja käytämme sen jälkeen esimerkkinä Centeron vakiosovellusten hallintapalvelua.

 

MSI-paketin asentaminen keskitetyn hallinnan kautta

Mikäli käytössä on keskitetty hallintajärjestelmä, kuten SCCM, se on ehdottomasti suositeltavin tapa. Mikäli järjestelmä on käytössä, on oletettava, että ylläpitäjä osaa jaella MSI-paketin käytössä olevalla jakelujärjestelmällä. Emme siis avaa sitä tarkemmin tässä yhteydessä.

 

Manuaalinen asennus CMD-scriptin avulla

Jos on tarvetta asentaa sovellus manuaalisesti, MSI-pakettien toimittajat, kuten me Centerolla, toimitamme mukana CMD-scriptin, joka asentaa sovelluksen sekä sen mahdolliset esivaatimukset oikealla tavalla. Asennus tapahtuu suorittamalla scripti järjestelmänvalvojaoikeuksin. (Klikkaa asenna.cmd-scriptiä hiiren oikealla näppäimellä ja valitse ”Suorita järjestelmänvalvojana”.)

 

Manuaalinen asennus ilman cmd-scriptiä

Asennuksen voi suorittaa myös manuaalisesti ilman cmd-scriptiä. Tällöin asentamiseen käytetään MSIEXEC-sovellusta, jonka avulla MSI-paketti asennetaan.

Myös MSI-paketin voi asentaa suoraan tuplaklikkaamalla, mutta tällöin asennus ei sisällä muokkauksia asennukseen; esimerkiksi asetuksia jne. Muokkaukset sisältyvät MST-tiedostoon, joka toimitetaan MSI-paketin mukana.

Manuaalinen asennus suoritetaan komentoriviltä MSIEXEC-komennolla seuraavasti:

 1. Varmista, että tiedät, missä kansiossa on MSI-paketti, jota olet asentamassa sekä minkä niminen MSI-tiedosto on. Samoin varmista, minkä niminen MST-muokkaustiedosto asennuksen mukana on tarkoitus suorittaa.
 2. Avaa käynnistysvalikko ja kirjoita hakuun CMD
 3. Suorita CMD (Command Prompt, Komentokehote) järjestelmänvalvojana. (Klikkaa ohjelmaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitse suorita järjestelmänvalvojana.)
 4. Kirjoita avautuvaan ikkunaan käsky sen mukaan minkälaisen asennuksen haluat (oletataan että msi paketin nimi on sovellus.msi ja mst-muokkaustiedoston nimi muokkaukset.mst):Hiljainen asennus, mikä ei näytä viestejä etenemisestä tai virheistä:
  msiexec.exe /qn /i  ”[polku MSI paketin kansioon]\sovellus.msi” TRANSFORMS=”muokkaukset.mst”Asennus siten, että asennuksen eteneminen ja virheilmoitukset näytetään:
  msiexec.exe /qb /i  ”[polku MSI paketin kansioon]\sovellus.msi” TRANSFORMS=”muokkaukset.mst”Asennus täydellä käyttöliittymällä (perinteinen next – next):
  msiexec.exe /i  ”[polku MSI paketin kansioon]\sovellus.msi” TRANSFORMS=”muokkaukset.mst”
 5. Komennon jälkeen asennusohjelma suorittaa asennuksen MSI-paketin määritysten mukaan. Jos asennuksessa tapahtuu virhe, kaksi jälkimmäistä asennustapaa näyttävät virheen myös ruudulla.

Mikäli asennus suoritetaan hiljaisena, kätevin tapa varmistaa asennuksen onnistuminen on käydä Control Panelissa; Control Panel – Programs – Programs and Features. Sovellus näkyy valikossa oikein, mikäli asennus on onnistunut.

 

Case: Vakiosovellusten hallintapalvelu ylläpitäjän näkökulmasta

Centeron vakiosovellusten hallintapalvelussa asiakkaille toimitetaan liiketoimintakäyttöön räätälöityjä, testattuja MSI-paketteja tutuista pikkusovelluksista, kuten Javasta ja Flashistä. Palvelussa Centero seuraa uusia versioita, ja kun sellainen tulee, Centero tekee sovelluksesta MSI-paketin ja julkaisee sen asiakasportaaliin palvelun käyttäjien ladattavaksi. Samalla asiakkaille lähetetään sähköposti-ilmoitus, että uusi versio on ladattavissa.

Ylläpitäjän tarvitsee siis ainoastaan seurata sähköpostiaan, ladata uudet versiot asiakasportaalista ja asentaa ne. Asennus tapahtuu yleensä keskitetyn hallinnan (esim. SCCM) kautta, mutta paketit voidaan asentaa myös muilla yllä esitellyillä asennustavoilla. Paketin mukana toimitettavasta dokumentaatiosta selviää, mitkä versiot paketilla voidaan päivittää.

 

Millaisia paketteja vakiosovellusten hallintapalvelun kautta toimitetaan?

Centeron vakiosovellusten hallintapalvelun kautta toimitettavat sovellukset on aina toteutettu hyvien käytäntöjen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että niistä on poistettu mm. automaattiset päivitykset, työpöytäkuvakkeet, selaintyökalurivit ym. ylimääräiset osat. Turvallisuusasetukset on määritetty liiketoimintakäyttöön sopiviksi.

Centero testaa myös jokaisen paketin tarkan prosessin mukaan ennen julkaisua. Varmistamme päivityksen sisällön ja että se toimii oikein. Joskus testauksessa päädytään kuitenkin siihen, että uusi versio aiheuttaa ongelmia. Tällöin asiakas saa sähköpostitse tiedotteen, että valmistajalta on tullut uusi versio, mutta sen asennusta ei suositella eikä siten julkaista asiakasportaaliin. Näin palvelu auttaa myös välttämään ongelmat, jotka aiheutuvat päivityspakettien virheistä.