MSIX on Microsoftin viime keväänä julkaisema asennuspakettiformaatti sovellusten jakelemiseen, joka sisältää sovellusten jakelun lisäksi ominaisuuksia myös niiden suorittamiseen.

MSIX:n avulla pyritään yhdenmukaistamaan asennuspakettiformaatti, kuten setup.exe:n, MSI:n, Microsoft Application Virtualizationin eli App-V:n sekä ClickOnce- komponentit ja jakeluteknologiat.

MSIX tuo mahdollisuuden yhtenäistää sovelluspaketointi kautta linjan – aina sovelluskehittäjiltä IT-ylläpitoon saakka. Pakettien luominen ja asetusten muokkaaminen tehdään mahdolliseksi kummassakin asennuspakettien käsittelyprosessin vaiheissa.

Centeron asiantuntijoiden mukaan nykyiset suurimmat ongelmat johtuvat siitä, että tähän saakka ei ole ollut yhtenäistä tapaa toimia, mikä aiheuttaa hajontaa sovelluspaketointiin liittyvissä käytännöissä.

MSIX puhutti ammattilaisia AppManagEventissä

Centeron sovelluspaketoinnin huippuasiantuntijat Aku Suonpää ja Tero Laukkanen osallistuivat lokakuun 11.-12. päivä sovelluspaketoinnin ja -jakelun ammattilaistapahtumaan AppManagEventiin Hollannin Utrechtissä. Tapahtumassa myös MSIX oli vahvasti esillä.

”AppManagEventissä kuultiin Microsoftin pohjustus MSIX:stä sekä puheenvuoroja tuotekehityksen suunnitelmista. Näissä keskusteluissa käsiteltiin MSIX-formaatin tämän hetkisiä rajoitteita ja Microsoftilta kerrottiin samassa yhteydessä, mitä näille ongelmille aiotaan tehdä. Tämän jälkeen kävimme kuulemassa paketointityökalujen tekijöiden, kuten Flexeran ajatuksia MSIX:stä. He olivat äärimmäisen innokkaita uudesta teknologiasta, koska Microsoft oli ottanut heidät mukaan kehitystyöhön”, Aku Suonpää kertoo.

Tapahtumassa oli puhumassa myös Timothy Mangan, App-V-guru, joka oli aikoinaan alun perin luomassa App-V:tä.

”Manganilla oli kriittinen näkökulma MSIX-formaattiin. Hänen mukaansa MSIX on askel eteenpäin, kunhan sen tuotekehityksessä otetaan nykyiset ongelmat huomioon. Timothy Mangan kertoi testanneensa MSIX-teknologiaa kattavasti monilla sovelluksilla, kuten VLC-playerillä ja todennut, että työtä on vielä paljon edessä”, Suonpää sanoo.

Luotettavuutta käytäntöjen yhdenmukaistamisella

Vaikka MSIX:n tuotekehitys on vasta alussa, formaatti on tuettu uudessa Windows 10 1809 -versiossa. Centeron Aku Suonpää näkee MSIX:ssä monia etuja. Suonpään mukaan MSIX:n menestys on paljolti kiinni sovellustoimittajista.

”Tulevaisuudessa voidaan nähdä, ottavatko sovellustoimittajat MSIX:n omakseen. Kolmannen osapuolen sovellustoimittajien näkökulmasta haasteet liittyvät MSIX:n ominaisuuteen ottaa kantaa siihen, mitä sovellus voi tehdä työasemassa – mikä ei välttämättä miellytä kaikkia toimittajia. Esimerkiksi, jos sovellukseen pitää asentaa laiteajuri, jotta sovellusta voidaan käyttää, tämä ei ole tällä hetkellä mahdollista”, Aku Suonpää sanoo.

”MSIX:n myötä pystytään rakentamaan entistä luotettavampi ja laadukkaampi jakeluprosessi, kun sovellusten asennuspaketit tehdään yhdenmukaisesti. Näillä näkymin MSIX tulee tukemaan kaikkia erilaisia jakelutapoja, kuten Microsoft Intunen, SCCM:n ja Microsoft Storen kautta tehtävää jakelua”, hän jatkaa.

CSM-tuotekehityksessä MSIX on jo mukana

Tässä vaiheessa IT-osastoilla saattaa herätä kysymys, kuinka MSIX-teknologia tulee vaikuttamaan organisaatioiden sovelluspäivitysten hallintaan.

Centerolla ollaan toiveikkaita MSIX:n suhteen.

”Vaikka siirtymä MSIX:n käyttöön ei ole aivan vielä ajankohtaista, kehotamme asiakkaitamme tutustumaan tähän teknologiaan. Suosituksemme on, että nykyisten teknologioiden käyttöä tulee jatkaa entiseen malliin, koska olemassa olevat ratkaisut jatkavat toimintaa nykyisellään vielä useita vuosia. Todennäköisesti App-V-teknologia tullaan korvaamaan, mutta vasta seuraavalla vuosikymmenellä”, Aku Suonpää kertoo ja jatkaa:

”Centero Software Managerin osalta suunnittelutyö on jo alkanut. Todennäköisesti, kun MSIX on tuotantokypsä, se tulee olemaan yksi teknologia, jota CSM (Centero Software Manager) alkaa tukemaan tulevaisuudessa. Jos MSIX herättää kysymyksiä tässä vaiheessa, meihin kannattaa olla yhteyksissä. Olemme mukana seuraamassa tiiviisti kansainvälisessä kentässä sovelluspaketointiin liittyviä ajankohtaisia asioita ja käymme mielellämme aiheen ympärillä keskustelua. MSIX tulee olemaan osa Centeron App-V-kurssia, jota kautta aiheesta saa paljon ajankohtaista tietoa.”

Kysy lisää Centeron koulutuksista »

 

MSIX-formaatilla luotettavuutta jakelukäytäntöihin

 • Tietoturva
  • MSIX-paketti on allekirjoitettava kohdekoneen luottamalla sertifikaatilla
 • Elinkaarenhallinta
  • Yhdenmukainen sovelluksen elinkaarenhallinta
   • Asennus, päivitys, poisto
  • Valmiiden pakettien muokkaus erillisellä muokkauspaketilla
   • Verrattavissa MSI-teknologian MST-tiedostoon, mutta esimerkiksi asennuksen jälkeen asentaminen on mahdollista.
  • Sovelluksen eristäminen käyttöjärjestelmästä ja muista sovelluksista
 •  Integraatio käyttöjärjestelmään
  • Mahdollisuus määrittää asennettava kieliversio käyttöjärjestelmän maa-asetusten mukaan
  • Yhteensopiva Windows 10 Start-valikon toiminnallisuuksien kanssa
 • Monipuolinen tuki eri jakelukanaville.

Lisää luettavaa aiheesta:

Patch Management -ratkaisut vertailussa – ControlNow – Osa 3/14

Vuosittain tehtävä vertailu Teimme noin vuosi sitten vertailun markkinoilla olevista tärkeimmistä patch management -työkaluista. Päätimme tehdä vertailusta vuosittaisen katsauksen patch management -ratkaisujen tarjontaan. Nyt on taas aika käydä vanhoja sekä uusia tuotteita läpi. Julkaisemme nyt vertailun 14-osaisena blogisarjana. Jos et malta odottaa, vaan haluat lukea koko vertailun läpi heti. Voit ladata sen PDF-muodossa täältä. Edelliseen […]

MSI-pakettien asentaminen

MSI-paketin asennukseen on muutamia eri vaihtoehtoja. Ne poikkeavat hieman tavallisesta .exe-asennusohjelman asentamisesta (tuplaklikkaa ja noudata ohjeita). Esittelemme eri vaihtoehdot alla ja käytämme sen jälkeen esimerkkinä Centeron vakiosovellusten hallintapalvelua.   MSI-paketin asentaminen keskitetyn hallinnan kautta Mikäli käytössä on keskitetty hallintajärjestelmä, kuten SCCM, se on ehdottomasti suositeltavin tapa. Mikäli järjestelmä on käytössä, on oletettava, että ylläpitäjä osaa […]