Heinäkuussa on paljon korjattuja haavoittuvuuksia (117). Edellisen jakson ajalle sattui myös paljon puhuttanut CVE-2021-34527 eli Print Spooler -haavoittuvuus (PrintNightmare). Kyseinen haavoittuvuus on erittäin vakavasti otettava johtuen erinäisistä syistä. Ensinnäkin se on molempia: yleisesti julkistettu (Publicly Disclosed) ja haavoittuvuuden hyödyntämistä on havaittu jo ennen korjaavia päivityksiä eli puhutaan nollapäivähaavoittuvuudesta (Zero-day vulnerability). Tämän lisäksi haavoittuvuus kohdistuu oikeastaan kaikkiin Windows-käyttöjärjestelmiin palvelimista työasemiin. On melko harvinaista, että haavoittuvuudessa täyttyy näin monta raskauttavaa tekijää samalla kertaa.

Haavoittuvuus julkistettiin yleisesti oikeastaan vahingossa, kun tietoturvatutkijat julkaisivat haavoittuvuuteen niin sanotun POC-haitakkeen (Proof of Concept Exploit). Tämä julkistuksen tehnyt ryhmä oletti, että Microsoft on jo julkaissut korjaavan päivityksen. Tämä johti siihen, että Microsoft joutui julkaisemaan 6.7.2021 korjaavan tavallisen päivitysrytmin ulkopuolisen päivityksen (Out-of-Band update). Haavoittuvuutta ehdittiin kuitenkin hyödyntää runsaasti ympäri maailman.

Joten nyt viimeistään, jos tätä haavoittuvuutta ei vielä ole paikattu organisaatiossasi on syytä toimia räväkästi ja laittaa päivitykset asentumaan.

Tärkeimmät huomiot

Heinäkuu ei muutenkaan ole kovin kevyt julkaistujen haavoittuvuuksien suhteen. PrintNightmaren lisäksi julkaistiin kolme muutakin nollapäivähaavoittuvuutta.

Tässä kuussa korjattiin myös viisi muuta haavoittuvuutta, jotka olivat yleisesti julkistettuja.

Aktiiviset ja tunnetut ongelmat Windows-käyttöjärjestelmissä

Yleisesti tunnetut ongelmat tuntuvat olevan melko maltillisella tasolla tässä kuussa.

Käyttöjärjestelmä Aktiiviset tunnetut ongelmat (viime kuu)
Windows 10, version 21H1 and Windows Server, version 21H1 2 (0)
Windows 10, version 20H2 and Windows Server, version 20H2 2 (5)
Windows 10, version 2004 and Windows Server, version 2004 5 (4)
Windows 10, version 1909* ja 1903* and Windows Server, version 1903** 0 (1)
Windows 10, version 1809** and Windows Server 2019 2 (2)
Windows 10, version 1803** Tuki on päättynyt.
Windows 10, version 1709*** and Windows Server, version 1709 Tuki on päättynyt.
Windows 10, version 1703*** Tuki on päättynyt.
Windows 10, version 1607 LTSC*** and Windows Server 20162 0
Windows 8.1**** and Windows Server 2012 R2 1 (1)
Windows Server 2012 1
Windows 7**** and Windows Server 2008 R2 SP1 2 (3)
  • * 1909 jakaa edeltäjänsä 1903 saman käyttöjärjestelmän ytimen ja identtiset järjestelmätiedostot.
  • ** Windows 10:n kyseisen koontiversion tuki on päättynyt versioilla: Home, Pro ja Enterprise.
  • *** Windows 10:n kyseisen koontiversion tuki on päättynyt kaikilla versioilla.
  • **** Windows version Mainstream-tukijakso on päättynyt. Extended-tukijaksot päättyvät: Windows 8.1 10.1.2023 ja Windows 7 14.1.2020.

Suositellut toimenpiteet

Artikkelin alussa mainitut kriittiset haavoittuvuudet, nollapäivähaavoittuvuudet ja yleisesti julkistetut haavoittuvuudet kannattaa paikata viivyttelemättä. Erityisesti CVE-2021-34527 haavoittuvuuden korjaaminen tulee priorisoida yli kaiken. Jos korjaavaa päivitystä ei voi jostain erittäin pätevästä syystä asentaa niin kannattaa katsoa edellä mainitun MSRC:n artikkelin mukaan vaihtoehtoiset tavat lieventää haavoittuvuutta.

Organisaatioiden tulisi myös huolehtia, että Windows 10 ominaisuusversiot olisivat vähintään kolmessa viimeisimmässä (21H1, 20H2 tai 2004), jotta laitteet saavat edelleen kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä.

Centero kuitenkin suosittelee testaamaan päivitykset huolella ennen tuotantoon siirtämistä. Tämän lisäksi tunnetut ongelmat kannattaa käydä läpi ennen kuin päivityksiä jaellaan.

Microsoftin dokumentaatio aiheesta

Microsoft ylläpitää listaa Windows-päivityksistä ja niiden tunnetuista ongelmista seuraavilla sivuilla. Lisätietoja Windows-versioiden elinkaarista löytyy alimmasta linkistä.

Centero Software Manager Cloudin ja CSM Cloud for Serversin avulla laitteesi saavat nämäkin päivitykset hallitusti valitsemasi konfiguraation mukaisesti. Lue lisää Centero Software Managerista täältä.

Lisää luettavaa aiheesta:

Yrityksen liikkuvuuspaketti eli Enterpise Mobility Suite – Osa 2

Kirjoittaja on pitkän linjan IT-ammattilainen, Centero Oy:n toimitusjohtaja ja asiantuntija, Juha Haapsaari. MDM onkin nykyaikaisten laitteiden hallintaa EMS-blogisarjan (Enterprise Mobility Suite) ensimmäisessä osassa kävimme pikaisesti läpi kyseisen tuoteperheen tuotteet ja alustimme tätä blogisarjaa. Tässä osassa syvennymme eri tyyppisten päätelaitteiden ja sovellusten hallintaan, jälleen muistaen sen, että olemme mahdollistamassa asioita emmekä rajoittamassa käyttäjien elämää. MDM-termin on aikaisemmin […]

Viestintävirasto: Päivitysten laiminlyönti on kyberturvallisuusuhkien ykkönen

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on listannut näkemyksensä yleisimmistä organisaatioiden tieto- ja kyberturvallisuutta uhkaavista asioista sekä tehokkaimmista keinoista, joilla organisaatiot voivat parantaa omaa turvallisuuttaan. Kuten edellisessä, vuotta 2015 koskevassa kyberturvallisuusraportissakin, on päivitysten hallinta edelleen keskeisessä osassa kyberturvallisuutta uhkaavien asioiden joukossa. Centero Software Manager on yksi tapa huolehtia pahimpina tietoturvauhkina tunnettujen laajassa käytössä olevien pikkusovellusten päivittämisestä ja vieläpä täysin […]