patch-management-kuva-2Halusimme vertailla idealtaan vastaavanlaisia Patch Management -ratkaisuja kuin oma vakiosovellusten hallintapalvelumme. Esittelemme blogissamme erilaisten ratkaisujen hyvät ja huonot puolet käyttäjien näkökulmasta käyden läpi aina yhden ratkaisun joka viikko.

Yksi syy siihen, että lähdimme kokeilemaan erilaisia Patch Management -ratkaisuja, on se, että tuotamme myös itse vastaavanlaista ratkaisua palveluna. Palvelumme sisältää reilut 20 sovellusta, jotka olemme todenneet käytetyimmiksi erilaisissa ympäristöissä. Sovellusten lista on muuttunut ajan mittaan ja se muuttuu edelleen.

Mikä meidän mielestämme on vakiosovellus?

Perusvaatimuksina sovellukselle on sen lisensoimattomuus, käyttäminen laajalti ja se, että sille voidaan määritellä geneeriset, hyvien yrityskäytänteiden mukaiset asetukset. Teemme jatkuvasti sovelluskartoituksia yrityksille, ja sivutuotteena palvelumme sovellusmäärä aina välillä kasvaa, kun vastaan tulee sopiva sovellus.

Heti alussa on syytä tehdä pesäero tässä blogissa käsiteltävien ratkaisujen ja Vakiosovelluspalvelun välille. Palvelumme ydin on juuri sovellusten uudelleenpaketointi. Se ei ainakaan vielä tällä hetkellä sisällä omaa jakelukanavaa päätelaitteille. Palvelu vaatii siis toimiakseen jonkin olemassa olevan tavan jakaa kolmannen osapuolen päivityksiä.

Meidän prosessimme

Lyhyesti sanottuna palvelun prosessi kulkee seuraavalla tavalla:

 • Valvontajärjestelmämme tarkkailee yhdessä asiantuntijoiden kanssa sovelluspäivityksiä sovellusvalmistajien suunnalta.
 • Sovellus uudelleenpaketoidaan hyvien yrityskäytänteiden mukaisilla asetuksilla.
 • Asiantuntijamme testaavat sovelluksen muun muassa seuraavien asioiden varalta:
  • Toimii lukitussa ympäristössä.
  • Pystyy päivittymään aikaisempien versioiden päälle.
  • Asetukset toimivat: automaattisten päivitysten ilmoitusten poistaminen, mahdolliset ylimääräiset sovelluksen mukana tulevat ikävät apuohjelmat ovat poissa ja työpöydälle ei tule pikakuvakkeita.
 • Työntekijämme testaavat sovellukset omassa ympäristössään.
 • Viemme sovelluksen saataville Vakiosovellus-portaaliin.

Centero VSP tarvitsee sovellusjakeluille kanavan

Tällä hetkellä asiakkaamme käyttävät pääasiallisesti Seremoniamestari-palveluumme kuuluvaa kokonaisvaltaista Microsoft Intune -päätehallintatuotetta, jonka yksi ominaisuus on sovellusjakelu. Toinen yhtä yleinen jakelumetodi on Microsoftin System Center Configuration Manager. Repertuaarista löytyy esimerkiksi tapaus, jossa Altiris toimii sovellusjakamisen ratkaisuna. Palvelu sopii siis vallan mainiosti mitä erilaisimpiin päätelaiteympäristöihin riippumatta jakeluratkaisusta. Lähtövaatimus on kuitenkin olemassa oleva tapa jakaa sovelluksia.

Toisaalta teemme myös esimerkiksi Intunen käyttöönottoja Seremoniamestarin puitteissa ja itse palveluun kuuluukin Vakiosovelluspalvelu. Siinä mielessä palvelu skaalautuu pienemmistä kymmenen työaseman ympäristöistä tuhansien työasemien ympäristöihin.

Mikäli vertailemme käyttöönoton helppoutta muihin tuotteisiin, on sitä ajateltava hieman eri näkökulmista. Jos käytössä on jo olemassa oleva sovelluksien jakelukanava, palvelumme on todella helppo ottaa käyttöön. Rekisteröitymällä saa tunnukset web-portaaliimme, jonka kautta saa noudettua aina uusimmat asennusmediat sovelluksiin.

Mikäli ajattelemme tapausta, jossa ei ole vielä olemassa olevaa jakelukanavaa, tilanne on toinen. Esimerkiksi Microsoft Intunen tai SCCM:n käyttöönotto on vähintäänkin suuri askel organisaatiolle. Toki on muistettava, että sovellusjakelu ja sitä kautta Vakiosovelluspalvelu ovat vain yksi osa saavutettavasta hyödystä edellä mainittujen järjestelmien käyttöönoton jälkeen. Käyttöönotto on tapauskohtaista, mutta palvelun käytöstäpoisto on tarvittaessa todella helppoa ja onnistuu ilmoittamalla.

Hinnoittelu on aivan toista maata

Hinnoittelumalli palvelussamme on täysin erilainen kuin muissa vertailun tuotteissa. Emme halua hinnoitella palvelun käyttöä päätelaitteiden määrän perusteella, vaan hinta määräytyy sovellusmäärän perusteella. Hinta on 50 euroa per sovellus per kuukausi. Mikäli halutaan vaikka Java, Adobe Reader ja Flash päivitysten piiriin, hintaa kertyy kuukaudessa 150 euroa. Se tarkoittaa vuositasolla 1 800 euroa, riippumatta työasemien määrästä. Palvelussamme ei tarvitse siis maksaa turhaan sovelluksista, joita ei tarvita päivitysten piiriin.

Seuraavan viikon jutussa kerromme, millainen F-Secure Software Updater on Patch Management -ratkaisuna.