patch-management-kuva-2Halusimme vertailla idealtaan vastaavanlaisia Patch Management -ratkaisuja kuin oma vakiosovellusten hallintapalvelumme. Esittelemme nyt blogissamme erilaisten ratkaisujen hyvät ja huonot puolet käyttäjien näkökulmasta käyden läpi aina yhden ratkaisun joka viikko.

Lähdimme liikkeelle vertailussa pilvimallisista ratkaisuista, joita F-Securen tuote edustaa. Käytössämme oli siis koko F-Securen PSB-ratkaisu, ja Software Updater on vain osa tätä tuotetta. F-Secure tukee monia erilaisia sovelluksia. Toki pitää muistaa, että suurin osa näistä on vain eri versioita samoista sovelluksista ja osa on myös Microsoftin omia päivityksiä. Tällä osa-alueella F-Secure on vahva suoriutuja.

Agenttipohjainen ratkaisu

Sovellus on agenttipohjainen, ja skaalautuvuudelle sillä ei ole varsinaisia rajoituksia. Se sopii yksityisestä henkilöstä isommallekin yritykselle. Tarvittaessa itse agentti voidaan jakaa myös keskitetysti F-Securen omalla työkalulla. Tästä tuotteesta pitää toki huomioida se, että itse ohjelmien jakelu ei onnistu. Software Updater soveltuu vain ja ainoastaan sovellusten päivitysten ylläpitämiseen. Sen käyttöönotto oli erityisesti osana PSB:tä yksinkertaista ja sujui helposti. Ratkaisu tilataan F-Securelta ja sieltä saadaan tunnukset pilvipalveluun, josta voidaan ladata tarvittavat agentit valvottaville työasemille. Tämä tuote soveltuu myös Windows-palvelinten päivitysten ylläpitoon.

Niin sanottujen kolmansien osapuolten ohjelmistojen päivitysten ylläpidon lisäksi voidaan hallita myös Microsoftin omia päivityksiä. Päivitysten versioita ei ainakaan PSB:n testausversioissa voi hallita kovinkaan monipuolisesti. Agentit haistelevat ohjelmistot ja sen, onko niihin päivityksiä. Jos halutaan pysyä esimerkiksi jossain Javan versiossa, se on kuitenkin mahdollista. Halutut päivitykset voidaan poissulkea automaattisesta päivityskierrosta.

Ohjelmiston vaikutus muuhun infrastruktuuriin jää pieneksi, kuten yleensä pilvipalveluissa. Ainoastaan työasemille asennettava agentti pitää poistaa, jos ratkaisun käytöstä halutaan luopua. Määriteltävät asetukset Patch Managementin kannalta eivät ole järin laajat. Käytännössä pilven hallintapaneelissa voidaan määritellä aikataulutukset asennuksille ja se, miten työasema toimii asennustilanteessa. Myös service packien ja muiden kuin turvallisuuspäivitysten ylläpito voidaan määritellä päällä/ei päällä-tyyppisesti.

Tekniikka pakettien taustalla

Asennuspaketit ladataan suoraan tuotevalmistajien sivuilta, joten niihin tehtävät muutokset tai uudelleenpaketoinnit eivät ole mahdollisia. Tästä johtuen esimerkiksi automaattiset päivitykset sekä mahdolliset työpöytäkuvakkeet tulevat päivitysten mukana pysymään päällä. Yleisesti sanoen F-Secure Software Updater on tietoturvaltaan ja sen laajuudelta aivan vertailtavien ohjelmistojen kärkikastia, mikäli sovellusten mukana tulevat oletusasetukset eivät haittaa. Sen käyttöönotto ja poistaminen käytöstä on helppoa eikä se vaadi olemassa olevaa palvelininfrastruktuuria.

Mikäli ohjelmat halutaan jakaa päätelaitteille keskitetysti tai halutaan käyttöön uudelleenpaketoituja ohjelmistoja, niin tämä ei ole oikea ratkaisu. F-Secure Software Updater tekeekin juuri sen, mitä nimi kertoo, kattavasti ja hyvin.

Ensi viikolla käsittelemme vertailussamme GFI Cloud Automated Patch Managementia. Tutustu vertailun vuoksi myös Centeron vakiosovelluspalveluun!