Vuosittain tehtävä vertailu

Teimme noin vuosi sitten vertailun markkinoilla olevista tärkeimmistä patch management -työkaluista. Päätimme tehdä vertailusta vuosittaisen katsauksen patch management -ratkaisujen tarjontaan. Nyt on taas aika käydä vanhoja sekä uusia tuotteita läpi. Julkaisemme nyt vertailun 14-osaisena blogisarjana.

Edelliseen osaan pääset artikkelin lopusta olevasta linkistä. Samoin seuraavaan osaan sen ilmestyttyä. Voit selata artikkeleja myös sivun oikeassa reunassa olevan uutisarkiston kautta.

Blogisarjan osat:

 1. Vertailun lähtökohdat
 2. F-Secure Software Updater
 3. ControlNow
 4. Panorama9
 5. N-Central
 6. Shavlik Protect
 7. ManageEngine
 8. GFI LanGuard
 9. Ninite Pro
 10. Shavlik Patch for Microsoft System Center
 11. Solarwinds Patch Manager
 12. Secunia CSI
 13. Centero Software Manager
 14. Lopputulos, yhteenveto ja hintavertailu

Lopputulos

Halusimme havainnollistaa sitä, miten eri ratkaisut toimivat eri osa-alueilla. Vertailutaulukko voidaan mieltää siten, että vihreät pallot ovat plussia, jolloin kyseinen sovellus erottuu kategoriassa edukseen muihin verrattuna. Keltainen pallo on niin sanotusti keskitason pallo, jolloin ominaisuus ei ole hyvä mutta ei myöskään huono. Punainen pallo merkkaa luonnollisesti negatiivista, ja sen saadessaan sovellus erottuu muista ratkaisuista olemalla huonompi tietyssä kategoriassa.Patch Management -yhteenvetotaulukko

Sovellusmäärät ja soveltuvuudet erilaisiin organisaatioihin

Sovellusmäärällisesti kärjessä ovat Secunia, Panorama9, Ninite ja F-Secure. Secunia pitää hallussaan eniten erillisiä sovelluksia, vaikka virallista sovelluslistaa ei löytynytkään. Ninite tukee oman listansa perusteella 110 eri sovellusta, ja se on kärkipäässä tässä vertailussa. F-Secure puolestaan on versioinniltaan ja kattavan Microsoftin Patch Managementin ansiosta jakamassa plussapisteitä. Panorama9 tukee OS X ja Windows -sovelluksia n. 90kpl.

Kuten aikaisemmin vertailussa huomasimme, niin muut ratkaisut tarjosivat tuen noin 20–40 sovellukseen. On kuitenkin hyvä pohtia, mitä sovelluksia useimmiten halutaan pitää ajan tasalla. Näitä sovelluksia tietysti ovat ne, mitä käytetään paljon ja niihin kohdistuu eniten hyväksikäytön uhkaa. Tällaisiin sovelluksiin tehdään myös eniten haittasovelluksia ja hyökkäyksiä. Tällaisten sovellusten määrä voi pienemmissä organisaatioissa jäädä yhden käden sormilla laskettavaksi.

Tarkastelimme testissä myös sitä, miten eri ratkaisut sopivat erilaisiin organisaatioihin. Periaatteessa pilvipohjaiset ratkaisut toimivat parhaiten pienimmissä yrityksissä, mutta niiden asetusten vähäisyys vaikuttaa toisaalta isompien yritysten päähän.

Shavlik SCCM plugin saa kuitenkin punaisen pallon, koska heidän ratkaisu vaatii SCCM:n, joka rajoittaa todella paljon skaalautuvuutta alaspäin. Samanlaisia skaalautuvuusongelmia pienimpiin ympäristöihin on myös Centeron tuotteessa, vaikkakin vähintään WSUS useimmiten löytyy myös aivan pienimmistä ympäristöistä. Lisäksi Centerolta on saatavissa WSUS-alusta pilvipalveluna, jolla skaalautuvuusongelma ratkeaa.

Skaalautuvuus on parasta N-Centralissa. Pilvipohjaisena tuotteena se ei vaadi olemassa olevaa infraa juurikaan, mutta asetusten määrä riittää myös vaativimpiin organisaatioihin. Ratkaisujen helppokäyttöisyys noudatteli hieman samoja arvoja edellisen kanssa. Yleisesti sanottuna pilvestä tarjottavat ratkaisut ovat helpompia käyttää, eivätkä ne pääasiallisesti vaadi muiden esivaatimusjärjestelmien osaamista.

Paljonko niitä vipuja on ja miten syvälle ratkaisu kietoutuu?

Seuraava kategoria olikin kustomointi, jossa parhaita ovat Secunia, Solarwinds, N-Central, ManageEngine ja Shavlikin tuotteet. Niin sanotusti vähiten väännettäviä vipuja löytyi F-Securesta ja Panorama9:sta.

Yritysmaailmassa myös sovellusten versioiden hallinta on tärkeä asia. Kaikki ratkaisut tukevat sitä, että sovellus voidaan jättää päivitysrumban ulkopuolelle. Osassa on mahdollista myös jättää sovellus haluttuun versioon. Kuitenkin aika harvassa pystytään palaamaan vanhempaan versioon tarvittaessa.

Ratkaisun käyttöönotto ja sen käytöstä poistaminen liittyvät siihen, miten vaikeaa tai helppoa ratkaisu on ottaa erilaiseen infraan käyttöön ja sieltä pois – miten syvälle ratkaisu vie lonkeronsa olemassa olevaan infrastruktuuriin. Taas kerran pilvipalvelut toimivat tämän asian suhteen parhaiten. Shavlik ja Solarwinds hävisivät tämän, koska niiden käyttöönotto vaatii paljon työtä ja infraa.

Tuotteen helppokäyttöisyys oli myös yksi vertailtava seikka. Parhaimmistoa tässä olivat F-Secure, ControlNow, Shavlik protect, ManageEngine ja  Centero Software Manager.

Mestari omassa luokassaan

Osa-alue, jossa Centero Softawre manager menestyy ylivoimaisesti parhaiten muihin nähden, on pakettien laatu. Mikään muista vertailun toimittajista ei paketoi sovelluksia uudelleen. Lisäksi annoimme keltaisen pallon Ninitelle, Solarwindsille ja Secunialle. Tämä johtui siitä, että Ninite tukee 10 sovelluksen kohdalla esimerkiksi automaattisten päivitysten poistamista käytöstä. Erityisesti Secuniassa pystyi peruspaketteihin muokkaamaan paljon eri asioita. Tarkkaa lukumäärää ei ole tiedossa siitä, mitkä sovellukset tukevat näin laajasti eri asetuksia. Solarwinds taas antaa viedä sisään omia MSI-paketteja päivityskäyttöön.

Ratkaisujen hinnoittelut tulikin käytyä melko selvästi läpi itse ratkaisukohtaisissa kappaleissa. Hinnat on pyritty miettimään suhteessa ratkaisun monipuolisuuteen ja laatuun.

Hinnoittelugraafit

HUOM! Hinnat ovat viitteellisiä ja perustuvat jälleenmyyjien tai sovellustoimittajien vertailuhetkellä ilmoittamiin hintoihin tai listahintoihin.

Patch-Management-hinnoittelugraafit

Lisää luettavaa aiheesta:

MSI-pakettien asentaminen

MSI-paketin asennukseen on muutamia eri vaihtoehtoja. Ne poikkeavat hieman tavallisesta .exe-asennusohjelman asentamisesta (tuplaklikkaa ja noudata ohjeita). Esittelemme eri vaihtoehdot alla ja käytämme sen jälkeen esimerkkinä Centeron vakiosovellusten hallintapalvelua.   MSI-paketin asentaminen keskitetyn hallinnan kautta Mikäli käytössä on keskitetty hallintajärjestelmä, kuten SCCM, se on ehdottomasti suositeltavin tapa. Mikäli järjestelmä on käytössä, on oletettava, että ylläpitäjä osaa […]

Patch Management -ratkaisut vertailussa – Shavlik Patch for Microsoft System Center – Osa 10/14

Vuosittain tehtävä vertailu Teimme noin vuosi sitten vertailun markkinoilla olevista tärkeimmistä patch management -työkaluista. Päätimme tehdä vertailusta vuosittaisen katsauksen patch management -ratkaisujen tarjontaan. Nyt on taas aika käydä vanhoja sekä uusia tuotteita läpi. Julkaisemme nyt vertailun 14-osaisena blogisarjana. Jos et malta odottaa, vaan haluat lukea koko vertailun läpi heti. Voit ladata sen PDF-muodossa täältä. Edelliseen […]