patch-management-kuva-2Halusimme vertailla idealtaan vastaavanlaisia Patch Management -ratkaisuja kuin oma vakiosovellusten hallintapalvelumme. Esittelemme blogissamme erilaisten ratkaisujen hyvät ja huonot puolet käyttäjien näkökulmasta käyden läpi aina yhden ratkaisun joka viikko.

Täysin pilvipohjaiset työkalut ovat meidän osaltamme läpikäytyinä kahden edellisen tuotteen muodossa. Ninite on toki myös osittain pilvipohjainen ratkaisu, mutta itse hallinta tapahtuu paikallisesti työasemalta tai palvelimelta. Yksityiselle käyttäjälle Ninite on erittäin hyvä ratkaisu sovellusten massa-asennuksiin esimerkiksi laitteen formatoinnin yhteydessä. Se on ilmainen ja sisältää reilut 90 sovellusta. Ninite Pro on yrityksille tarkoitettu niin sanottu base line -ratkaisu sovellusten ylläpitoon ja pitää sisällään 110 eri sovellusta.

Ninite on helppo ottaa käyttöön eikä se vaadi mitään olemassa olevaa infrastruktuuria. Tosin, mikäli sovelluksia halutaan asentaa, päivittää tai poistaa etänä toisilta laitteilta, se vaatii toimivan lähiverkkoyhteyden/domainin. Tässä mallissa sovellus suoritetaan aina samasta .exe:stä. Sovellusten asennusmediat se hakee kyseiselle laitteelle, jolloin jokainen verkossa oleva työasema ei hae sitä suoraan valmistajan pilvestä. Ninite tukee kohtuullisen määrän erilaisia komentokehotteessa käytettäviä parametrejä. Yksinkertaisimmat toimenpiteet voidaan suorittaa myös graafisesta käyttöliittymästä käsin.

Paljon sovelluksia alkukantaisella käyttöliittymällä

Omia paketteja ei myöskään Ninitellä voi jakaa. Hintaansa nähden 110 sovelluksen tuettu lista on kuitenkin melko pieni. Ninite itse mainostaa, että tuotteen käyttöönoton jälkeen ei tarvitse enää välittää automaattisista päivitysilmoituksista ja esimerkiksi selaimiin lisätyistä toolbareista. Tämä ominaisuus toimii niissä sovelluksissa, joissa kyseisten asetusten määrittely onnistuu asennusparametreillä. Määrällisesti noista reilusta sadasta sovelluksesta vain 12:ssa sovelluksessa tämä on oikeasti mahdollista.

Versionhallinta päivitysten kohdalla ei varsinaisesti ole erityisen monipuolinen, mutta tietyn sovelluksen kohdalta voidaan jäädä haluttuun versioon. Käytöstä Ninite on erityisen helppo poistaa, koska se on vain yksi EXE-tiedosto yhdellä päätelaitteella.

Myös jotkut isotkin käyttävät?

Isoissa organisaatioissa voi ongelmaksi muotoutua hallittavuuden puute erityisesti ryhmissä. Graafisessa käyttöliittymässä voidaan tallentaa laitevalintoja eri tiedostoihin, joita voidaan käyttää komentokehotteen tai käyttöliittymän kautta uudestaan.  Eri sovellusprofiilien käyttäminen esimerkiksi läppäreille ja pöytäkoneille onnistuu välttävällä tasolla. Ninite on mahdollista integroida moneen muuhunkin isompaan hallintajärjestelmään. Näistä he itse mainostavat muun muassa seuraavia RMM-ratkaisuja: Kaseya, AVG, GFI, LabTech, Dell ja Kace.

Ei hinnalla pilattu

Ninite Pro on siis todella kevyt ja ketterä tuote, joka ei jätä isoa jalanjälkeä muuhun IT-infrastruktuuriin. Tuotteen edistynyt käyttäminen vaatii jonkin verran osaamista, jos halutaan käyttää kaikkia mahdollisia ominaisuuksia komentokehotteesta käsin. Tuote mahdollistaa yllättävän paljon erilaisia asioita, mutta lähes aina se vaatii niin sanotusti jonkinlaista kikkailua.

Hinnalla tätä ratkaisua ei ole pilattu, sillä 250 työaseman ympäristöön sen saa 480 eurolla vuodessa. Yli 1000 työaseman ympäristöt hinnoitellaan erikseen. Ninite toimii erityisen hyvin kotikäytössä ja pienissä yrityksissä. Periaatteessa isompikin yritys voi sen kanssa toimeen tulla, mutta se vaatii seurakseen IT-alan tee-se-itse-miehen ja reilusti mielikuvitusta.

Ensi viikolla vuorossa on Shavlik Patch for Microsoft System Center. Tutustu vertailun vuoksi myös Centeron vakiosovelluspalveluun!