shavlik-logoVuosittain tehtävä vertailu

Teimme noin vuosi sitten vertailun markkinoilla olevista tärkeimmistä patch management -työkaluista. Päätimme tehdä vertailusta vuosittaisen katsauksen patch management -ratkaisujen tarjontaan. Nyt on taas aika käydä vanhoja sekä uusia tuotteita läpi. Julkaisemme nyt vertailun 14-osaisena blogisarjana.

Jos et malta odottaa, vaan haluat lukea koko vertailun läpi heti. Voit ladata sen PDF-muodossa täältä.

Edelliseen osaan pääset artikkelin lopusta olevasta linkistä. Samoin seuraavaan osaan sen ilmestyttyä. Voit selata artikkeleja myös sivun oikeassa reunassa olevan uutisarkiston kautta.

Blogisarjan osat:

 1. Vertailun lähtökohdat
 2. F-Secure Software Updater
 3. ControlNow
 4. Panorama9
 5. N-Central
 6. Shavlik Protect
 7. ManageEngine
 8. GFI LanGuard
 9. Ninite Pro
 10. Shavlik Patch for Microsoft System Center
 11. Solarwinds Patch Manager
 12. Secunia CSI
 13. Centero Software Manager
 14. Lopputulos, yhteenveto ja hintavertailu

Ei juuri uusia ominaisuuksia

Microsoft System Center Configuration Manager:iin integroituva Patch Management -ratkaisu sisältää tuen rapiaan 40 sovellukseen eri versioineen. Shavlik tarjoaa myös itsenäistä tuotettaan nimellä Shavlik Protect, joka ei tarvitse SCCM:ää toimiakseen. Se löytyy myös tämän vuoden vertailustamme. Tuote ei ole saanut oikeastaan ollenkaan uusia ominaisuuksia kuluneen vuoden aikana. Ratkaisun muutosloki löytyy täältä.

Entä pienemmät yritykset?

Skaalautuvuus tässä ratkaisussa ei ole paras mahdollinen ainakaan, jos ajatellaan PK-yrityksiä. Luultavasti Shavlik Protect voisi olla parempi vaihtoehto, mikäli infrasta ei löydy Configuration Manageria. Kun infra on kohdillaan, niin teoriassa Shavlik toimii vaikka työasemia olisi reilumminkin. Asentuakseen se ei tarvitse muuta kuin Configuration Manager -konsolin ja joitakin yksinkertaisia esivaatimuksia.

Vaikka mainitsin, että esivaatimukset liitännäiselle itse SCCM:ään eivät ole kummoiset, niin jonkin verran töitä on tehtävä, että tuote saadaan oikeasti toimimaan. Mikäli ratkaisua aletaan tehdä tyhjän päälle, pitää olla jonkin verran perusosaamista Microsoftin infra-ratkaisuista. Jos WSUS ja SCCM löytyvät ympäristöstä, niin Shavlikin tuote on melko helppo ottaa käyttöön. Kolmannen osapuolen sovelluksia varten pitää vain tehdä ja jakaa sertifikaatit koneille, jotka halutaan tuotteen piiriin. Käytännössä tämäkin on yksinkertainen toimenpide group policyn avulla. Tämän lisäksi päätelaitteet on asetettava käyttämään paikallista WSUS-päivityspalvelua.

Valmiit paketit ja niissä pysytään

Itse päivityspaketit ladataan suoraan sovellusvalmistajilta. Kun päivitykset on julkaistu Shavlikin SCCM-pluginissa, ja hyväksytty jaettavaksi jollekin Software Update Pointille, niin SCCM kohtelee niitä kuin mitä tahansa Microsoftin päivityksiä. Ne ilmestyvät näkyviin sovelluspäivitysten hallintaan ja integrointi on onnistunut.

Erilaisten asetusten, sääntöjen ja ryhmien käyttö on tarpeen vaatiessa erittäin monipuolista, koska se perustuu SCCM:n tekniikkaan. Shavlikin kautta tuleviin paketteihin ei kuitenkaan voi käytännössä tehdä muutoksia. Teoriassa tämä on ehkä mahdollista, mutta silloin automaation merkitys katoaa lähes kokonaan. Toisin sanottuna, Shavlikin sovelluspaketit asentuvat ympäristöön sovellustoimittajien oletusasetuksilla.

Päivitysten versioita voidaan myös hallita. Päivitykset voidaan yhtä lailla hyväksyä tai jättää hyväksymättä kuten tavallisissa MS-päivityksissä. Shavlik ei vie lonkeroitaan mitenkään ratkaisevan syvälle infraan siinä mielessä, etteikö sitä olisi helppo ottaa pois käytöstä.

Suhteellisen kallis ratkaisu, joka integroituu isojen poikien ympäristöön

Hinnoittelultaan Shavlik Patch for Microsoft System Center on kohtuullinen. 250 työaseman organisaatioon sen saa vuodeksi noin 1500 €. Volyymimäärä alentaa sen verran hintaa, että 2500 työaseman yritykseen tuotteen saa reilulla 11000 € vuosimaksulla.

Shavlikin tapauksessa on kuitenkin muistettava, että toimiakseen se vaatii jonkin verran olemassa olevaa infrastruktuuria. Näkemyksemme mukaan Shavlik toimii kohtuullisen hyvin organisaatiossa, jossa reilun 40 sovelluksen tuki riittää, ja infra sisältää SCCM:n sekä WSUS:n.

Lisää luettavaa aiheesta:

Patch Management -ratkaisut vertailussa – Ninite Pro – Osa 9/14

Vuosittain tehtävä vertailu Teimme noin vuosi sitten vertailun markkinoilla olevista tärkeimmistä patch management -työkaluista. Päätimme tehdä vertailusta vuosittaisen katsauksen patch management -ratkaisujen tarjontaan. Nyt on taas aika käydä vanhoja sekä uusia tuotteita läpi. Julkaisemme nyt vertailun 14-osaisena blogisarjana. Jos et malta odottaa, vaan haluat lukea koko vertailun läpi heti. Voit ladata sen PDF-muodossa täältä. Edelliseen […]

Microsoft Intuneen on tulossa tuki Android for Work -teknologialle!

Microsoft julkaisi 12.9.2016 tiedotteen, jossa he kertoivat tästä ilouutisesta (erityisesti Android-fanit varmasti tykkäävät). Lisää tietoa itse Android for Work ratkaisusta löytyy Googlen tukisivustolta. Lyhyesti sanottuna tällä ratkaisulla pyritään parantamaan mobiilikäyttäjien datan, sovellusten ja laitteen tietoturvaa. Tämä uudistus mahdollistaa Intunen kautta uusia ja entistä laajempia asetuksia sekä käytänteitä Android-laitteille. Eritoten laitteen niin sanotun työprofiilin muokkaaminen on […]