patch-management-kuva-2Halusimme vertailla idealtaan vastaavanlaisia Patch Management -ratkaisuja kuin oma vakiosovellusten hallintapalvelumme. Esittelemme blogissamme erilaisten ratkaisujen hyvät ja huonot puolet käyttäjien näkökulmasta käyden läpi aina yhden ratkaisun joka viikko.

Ensimmäisenä on-premises-infrastruktuuriin integroituvista päivitystenhallintaratkaisuista käymme läpi Shavlikin tuotteen. System Centeriin integroituva Patch Management -ratkaisu sisältää tuen rapiaan 40 sovellukseen eri versioineen. Shavlik tarjoaa myös itsenäistä tuotettaan nimellä Shavlik Protect, joka ei tarvitse SCCM:ää toimiakseen.

Entä pienemmät yritykset?

Skaalautuvuus tässä ratkaisussa ei ole paras mahdollinen ainakaan, jos ajatellaan PK-yrityksiä. Luultavasti Shavlik Protect voisi olla parempi vaihtoehto, mikäli infrasta ei löydy configuration manageria. Kun infra on kohdillaan, niin teoriassa Shavlik toimii, vaikka työasemia olisi reilumminkin. Asentuakseen se ei tarvitse muuta kuin configuration manager -konsolin ja joitakin yksinkertaisia esivaatimuksia. Shavlikin ja Solarwindsin ratkaisut perustuvat Windows Server Update Serviceen, joka tunnetaan myös lyhenteellä WSUS.

Vaikka mainitsin, että esivaatimukset lisäplugarille itse configuration manageriin eivät ole kummoiset, niin jonkin verran töitä on tehtävä, että tuote saadaan oikeasti toimimaan. Mikäli ratkaisua aletaan tehdä tyhjän päälle, pitää olla jonkin verran perusosaamista Microsoftin Core-infrasta. Jos WSUS ja SCCM löytyvät ympäristöstä, niin Shavlikin tuote on melko suoraviivaista ottaa käyttöön. Kolmannen osapuolen sovelluksia varten pitää vain tehdä ja jakaa koneille sertifikaatit, jotka tuotteen piiriin halutaan. Käytännössä tämäkin on yksinkertainen toimenpide group policyn avulla. Tämän lisäksi päätelaitteet on oltava konfiguroituna käyttämään paikallista WSUS-päivityspalvelua.

Valmiit paketit ja niissä pysytään

Itse päivityspaketit ladataan suoraan sovellusvalmistajien pilvestä. Kun päivitykset on julkaistu Shavlikin SCCM-pluginissa ja hyväksytty jaettavaksi johonkin software update pointille, niin SCCM kohtelee niitä kuin mitä tahansa Microsoftin päivitystä. Ne ilmestyvät näkyviin sovelluspäivitysten hallintaan ja siinä mielessä integrointi on onnistunut.

Erilaisten asetusten, sääntöjen ja ryhmien käyttö on tarpeen vaatiessa erittäin monipuolista, koska se perustuu system centerin tekniikkaan. Luonnollisesti omia paketteja voidaan jakaa, kun kyseessä on edellä mainittu ympäristö. Shavlikin palvelun julkaistaviin paketteihin ei kuitenkaan voi käytännössä tehdä muutoksia. Teoriassa tämä on ehkä mahdollista, mutta silloin automaation merkitys katoaa lähes kokonaan. Shavlikin tapauksessa sovelluspäivitykset tulevat perusasetuksilla.

Päivitysten versioita voidaan myös hallita. Päivitykset voidaan yhtälailla hyväksyä tai jättää hyväksymättä kuten tavallisissa MS-päivityksissä WSUS:ssa. Shavlik ei vie lonkeroitaan mitenkään ratkaisevan syvälle infraan siinä mielessä, etteikö sitä olisi helppo ottaa pois käytöstä.

Kallis ratkaisu, joka integroituu isojen poikien ympäristöön

Hinnoittelultaan Shavlik Patch for Microsoft System Center on kohtuullinen. 250 työaseman organisaatioon sen saa vuodeksi noin 1 500 eurolla. Volyymimäärä alentaa sen verran hintaa, että 2 500 työaseman yritykseen tuotteen saa reilulla 11 000 euron vuosimaksulla. Shavlikin tapauksessa on kuitenkin muistettava, että toimiakseen se vaatii jonkin verran olemassa olevaa infrastruktuuria. Näkemyksemme mukaan Shavlik toimii kohtuullisen hyvin organisaatiossa, jossa reilun 40 sovelluksen sovellustuki riittää ja MS Core -infra sisältää SCCM:n ja WSUS:n. Mikäli sovelluksiin halutaan tietyt asetukset, Shavlik ei siihen mahdollisuutta tarjoa. Tuntuu myös epätodennäköiseltä tilanne, jossa voisimme suositella pelkästään tämän tuotteen perusteella rakennettavaksi tarvittavaa edellä mainittua MS-infraa.

Seuraavalla viikolla selvitämme, miten Solarwinds Patch Manager toimii Patch Management -ratkaisuna. Tutustu vertailun vuoksi myös Centeron vakiosovelluspalveluun!