patch-management-kuva-2Vertailimme idealtaan vastaavanlaisia Patch Management -ratkaisuja kuin oma vakiosovellusten hallintapalvelumme. Esittelemme blogissamme erilaisten ratkaisujen hyvät ja huonot puolet käyttäjien näkökulmasta käyden läpi aina yhden ratkaisun joka viikko.

Halusimme ottaa testiin mukaan myös ratkaisun, joka integroituu WSUS-infraan, mutta jonka hallinta tehdään omasta sovelluksestaan. Toki myös Solarwinds tarjoaa oman ratkaisunsa, joka integroituu configuration manageriin. Se on nimeltään Solarwinds Extension of Microsoft SCCM to Manage Third Party Patches. Tässä mielessä Solarwinds on hyvin samankaltainen tuote Shavlikin kanssa. Molemmilla on standalone-tuote sekä SCCM plugin samaan tarkoitukseen.

Kaikenlaisia vipuja löytyy

Tämä ratkaisu tukee reilua 25:tä tunnetun sovelluksen päivittämistä. Lista on pitkälti yhtä kattava kuin Vakiosovelluspalvelumme oma. Teoriassa tämä Patch Management -ratkaisu tarvitsee järkevästi toimiakseen pohjalle MS Core -infraa toimivan domainin ja WSUS:n verran. Varsinaista estettä emme näe sille, miksei tämä ratkaisu toimisi isojen yritysten lisäksi myös pienissä yrityksissä. Itse sovelluksen käyttö toki vaatii opettelua. Tätä ratkaisua ei voi missään nimessä sanoa helppokäyttöiseksi. Käytännön tasolla esimerkiksi pilviratkaisuihin verrattuna tämän tuotteen onnistunut käyttöönotto kesti useamman tunnin. Asentamisen jälkeen myös käyttöliittymä saattaa tuottaa päänvaivaa ja se todellakin vaatii totuttelua.

Vaikka sovellus ei olekaan kaikista helppokäyttöisin, niin ainakin säätäminen ja kustomoitavuus ovat hyvällä tasolla. Vertailtavista ratkaisusta tämä on oman palvelumme ohella ainut, jossa myös omien päivityspakettien käyttäminen on tuettua. Tämä mahdollistaa sen, että halutessaan päivitykset ja uudet sovellukset voidaan uudelleenpaketoida ja asetukset saadaan oikeasti sellaisiksi kuin halutaan.

Myös päivitysten versionhallinta on täysin mahdollista ja voidaan haluttaessa pysyä vaikka siinä vanhemmassakin Java-versiossa. Päivitykset toimivat kuten Microsoftin omat päivitykset WSUS:n lailla. Myös Solarwinds Patch Manager käyttää WSUS APIa tuodakseen kolmannen osapuolen sovellukset päivitystenhallinnan piiriin. Kuten kaikki muutkin tähän asti käydyistä ratkaisuista,  ei myöskään Solarwinds tuo oletuksena uudelleenpaketoinnin hyötyjä ympäristöön. Paketit ja päivitystiedostot tulevat oletusasetuksilla, jolloin esimerkiksi automaattisen päivityksen ilmoitukset jäävät loppukäyttäjien harmiksi.

Voi toimia, mikäli nykyinen infra on sopiva ja rahat riittävät

Jos ajatellaan, että ympäristöstä löytyy WSUS ja perus-MS-infra, niin tämän tuotteen vaikutus muuhun systeemiin ei ole mikään jättiläismäinen. Se voidaan poistaa käytöstä, kunhan sen kautta julkaistut ja hyväksytyt päivitykset otetaan pois käytöstä. Ryhmittelyt ja sitä kautta erilaiset säännöstöt ovat täysin mahdollisia. Toki se on jo vaatimuskin tämän kaltaisessa ratkaisussa, joka on suunnattu myös isommille ympäristöille.

Hinnoittelu on myös Solarwindsissa laitemäärään perustuva. 250 työaseman ympäristöön lisenssi vuoden tuella maksaa 2 850 euroa. Isompaan 2 500 työaseman ympäristöön joudutaan hankkimaan 4 000 noden lisenssi, joka maksaa 13 035 euroa. Hinnoittelu ei mielestämme ole missään tapauksessa kohtuuton.

Ensi viikolla vuoroon pääsee Secunia CSI 7.0.  Tutustu vertailun vuoksi myös Centeron vakiosovelluspalveluun!