Microsoftin SCCM:n (System Center Configuration Manager) Current Branchin uusin versio 1802 on viimein täällä! Päivityksen voi asentaa tuttuun tapaan suoraan SCCM-konsolin kautta. 1802 on tällä hetkellä saatavilla Early Update Ringin jäsenille ja sen voi aktivoida ajamalla täältä löytyvän skriptin. Uusia ominaisuuksia ja korjauksia onkin tällä kertaa tavanomaista enemmän. Tärkeimmät uudet tai päivittyneet ominaisuudet on kuvattu alla.

Management Insights

Aivan bränikkä uusi hieno ominaisuus SCCM:ssä on Management Insights, joka näyttää tietoja ympäristön nykyisestä tilasta ja auttaa sen parantamisessa. Alla on esimerkinomaisesti listattu, millasia asioita Management Insights havainnoi, ja millaisia parannusehdotuksia se antaa:

 • Software Center
  Tutkitaan käyttävätkö käyttäjät vielä vanhaa Software Centeriä tai Applicaton Catalogia, joka poistuu käytöstä kesäkuun alussa.
  Parannusehdotus: Päivitä pikakuvakkeet ja loppukäyttäjäohjeet.
 • Applications
  Lista sovelluksista ilman jakeluita.
  Parannusehdotus: Poista turhat sovellukset SCCM:stä.
 • Windows 10
  Upgrade Readiness käyttöön.
  Parannusehdotus: Aseta Windows 10 -laitteiden telemetriatietojen keräys korkeammalle tasolle.
 • Simplified Management
  Lista yli kaksi vuotta vanhoista SCCM Clienteistä
  Parannusehdotus: Korjaa/päivitä ne.
 • Collections
  Lista tyhjistä ryhmistä
  Parannusehdotus: Poista turhat ryhmät.
 • Cloud Services
  Co-Management-käyttöönotto
  Parannusehdotus: Päivitä uusimpaan Windows 10 -versioon. Määritä Azure-palvelut. Salli laitteiden hybrid AAD -liittyminen.

Alla olevassa kuvassa on näkymä pilvipalvelupuolen näkymästä Management Insightsissä. Näkymä on tuttu sovellusjakeluiden monitoroinnista. All rules -välilehdellä näkyy kaikki suoritetut, työn alla olevat ja toimia vaativat tehtävät. Toimia vaativat ja työn alla olevat tehtävät näytetään alemmassa esivaatimukset-näkymässä.

C:\68630E85\D43547EF-011D-4A07-B511-7A122942DDB3_files\image001.png

Microsoft Edge –selaimen hallinta

1802-versiosta eteenpäin Windows 10:n Edge-selainta voi hallita SCCM:n kautta luomalla Microsoft Edge Browser Profile:n Compliance Settingsin alta. Hallittavat asetukset ovat ”Salli/Älä salli” -tyyppisiä ja niitä ovat muun muassa laajennukset, evästeet, pop-up blocker ja selainhistorian tyhjentäminen automaattisesti. Vielä ei voida siis puhua kovin laajasta hallinnasta, ja asetuksiakin voi muokata vain asettamalla Edgen oletusselaimeksi.

Parannuksia SCCM-konsoliin

SCCM-konsoli on saanut pienen, mutta erittäin hyödyllisen ominaisuuden: laitteen pääkäyttäjä(t) (primary user) näytetään oletuksena laitelistauksessa omana sarakkeena. Pääkäyttäjä näkyy oletuksena Assets and Compliance > Devices -näkymässä, mutta laiteryhmien jäsenlistauksessa pääkäyttäjätieto tulee valita erikseen näytettäväksi sarakkeeksi. Pääkäyttäjän lisäksi viimeisen kirjautuneen käyttäjän tieto saadaan omaan sarakkeeseen näkyviin.

Uusia raportteja

Raportointipuolelta saadaan nyt raportit työasemien oletusselaimista. Toinen uusi hyödyllinen raportti on Windows AutoPilot -laitetietoraportti. Raportissa on kaikki AutoPilotin vaatimat tiedot:

 • Serial Number
 • Windows Product ID
 • Hardware Hash

Päivitysten automaattisten jakelusääntöjen ajoitus

Monille eurooppalaisille SCCM-ylläpitäjille tuottaa toisinaan tuskaa automaattisten jakelusääntöjen (Automatic Deployment Rule, ADR) ajoitus Microsoftin päivitystiistaiksi (kuukauden toinen tiistai). Microsoft julkaisee päivitykset Amerikan aikaan, joten käytännössä Suomessa päivitykset tulevat keskiviikon puolella, ja mikäli ADR ajoitetaan ajettavaksi kuukauden toinen keskiviikko, niin joinakin kuukausina tämä ei toimi. Uuden ominaisuuden avulla voidaan asettaa kuukauden toinen tiistai niin sanotuksi Base day:ksi ja ADR:n ajoitus pystytään määrittämään tämän päivän perusteella. Suomessa kannattaakin asettaa aikatauluksi base day+1, eli päivitys tiistain jälkeisenä keskiviikkona.

Distribution pointin siirto toisen hallinnollisen alueen (site) käyttöön

Mikäli Configuration Manager -infrastruktuuria pienennetään vähentämällä ensisijaisten tai toissijaisten (primary & secondary) alueiden määrää, jää silti tarve pitää jakelupisteitä etäisissä sijainneissa. Tämän ominaisuuden avulla voidaan uudelleenmäärittää tälläinen jakelupiste toisen hallinnollisen alueen käyttöön, ilman että jakelupisteelle tarvitsee siirtää medioita uudestaan. Rajoituksena on, että jakelupisteellä ei saa olla muita Configuration Manager -rooleja, kuin distribution point.

Muutoksia sovellusjakeluihin

Aiemmin laiteryhmälle julkaistuissa available-tyyppisissä jakeluissa sovelluksesta, jolla on korvattu (superseded) aiempi versio, on oletuksena ollut edellisen version automaattinen päivitys uudempaan. Tätä asetusta ei ole pystynyt muokkaamaan, mutta 1802 versiossa voi luoda tarjottuja jakeluita laiteryhmille ilman pakotettua päivitystä.

Software Center -muutoksia

Loppukäyttäjät voivat nyt valita monta sovellusta yhtäaikaisesti Software Centeristä asennettavaksi. Kun sovellukset on valittu, ja asennus käynnistetty, asentuvat sovellukset jonossa taustalla. Tällä tavoin saa säästettyä aikaa, kun ei tarvitse jokaisen sovelluksen asennusta käynnistää yksitellen.

Software Centerin uusia on ominaisuuksia on lisäksi jo asennettujen sovellusten piilottaminen päänäkymästä. Asennetujen sovellusten piilottamista hallitaan client-asetuksista SCCM-konsolin kautta ja oletuksena asennetut sovellukset piilotetaan. Sovellukset kuitenkin löytyvät Asennuksen tila –välilehdeltä Software Centerissä.

Task sequencen aikainen sovellusasennus

Jotkin sovellukset saattavat vaatia käyttäjältä toimenpiteitä sovellusasennuksen aikana. Tämän on voinut jo pidemmän aikaan mahdollistaa Allow users to view and interact with the program installation -asetuksella, mutta tällaisia sovelluksia ei ole voinut asentaa Task Sequencen aikana. Nyt tämä kuitenkin muuttuu, sillä jatkossa käyttäjä pystyy katsomaan ja käsittelemään asennusohjelmaa esimerkiksi käyttöjärjestelmäasennuksen aikana.

Task sequencen vaiheittainen jakelu

Task sequenceistä voi jatkossa luoda monivaiheisia jakeluita kätevästi luomalla vaiheittaisen jakelun (Phased deployment). Oletuksena jakelu on kaksivaiheinen, mutta vaiheita voi luoda jälkikäteen enemmänkin ja ominasuus tulee ottaa erikseen käyttöön, sillä kyseessä on vielä kehityksessä oleva niin sanottu Pre-Release-ominaisuus. Vaiheittaisessa jakelussa automaattisesti seuraavalle tasolle siirtymisessä ehtona on määritetyn jakelun onnistumisprosentin ylittäminen. Kätevää!

Koko (pitkä) lista uusista ominaisuuksista löytyy Microsoftin sivuilta.

 

 

Lisää luettavaa aiheesta:

Huhtikuun MS-päivityksissä paljon paikkauksia

Huhtikuussa on paljon haavoittuvuuksia. Pitäkää entistä parempi huoli päätelaitteista runsaan etäkäytön takia. Haavoittuvuudet ovat olleet määrällisesti runsaita viimeisien kuukausien aikana. Huhtikuu ei ole poikkeus. Tällä kertaa Microsoftin tietoturvatiistain päivitykset tuovat paikkauksen 113 haavoittuvuuteen. Käyttöjärjestelmiin, selaimiin tai Officeen ei ole yhtään aivan kriittisen tason päivitystä tarjolla. CVSS-arvo nousee korkeimmillaan 8,8:aan. Toisin sanoen käyttöjärjestelmien haavoittuvuudet ja niiden […]

Patch Management -ratkaisut vertailussa – Ninite Pro – Osa 9/14

Vuosittain tehtävä vertailu Teimme noin vuosi sitten vertailun markkinoilla olevista tärkeimmistä patch management -työkaluista. Päätimme tehdä vertailusta vuosittaisen katsauksen patch management -ratkaisujen tarjontaan. Nyt on taas aika käydä vanhoja sekä uusia tuotteita läpi. Julkaisemme nyt vertailun 14-osaisena blogisarjana. Jos et malta odottaa, vaan haluat lukea koko vertailun läpi heti. Voit ladata sen PDF-muodossa täältä. Edelliseen […]