Sovellusvirtualisointi tuo sovellusjakeluihin lisää joustavuutta verrattuna perinteiseen tapaan. Tällaisia sovellusvirtualisointiteknologiasta riippumattomia hyötyjä ovat:

 • Sovellustenasennus ei missään tilanteessa vaadi koneen uudelleenkäynnistystä tai käyttäjän uudelleenkirjautumista.
 • Sovelluksen päivitys tai edes poisto eivät vaadi käyttäjää sammuttamaan sovellusta, vaan toimenpide jää odottamaan, kunnes käyttäjä lopettaa sovelluksen käytön.
 • Samasta sovelluksesta voidaan asentaa useita versioita.
 • Sovellukset voidaan striimata laitteelle tarpeen mukaan.
 • Käyttäjäkohtaiset jakelut ovat oikeasti käyttäjäkohtaisia.
  • Esimerkiksi MSI-teknologiassa käyttäjäkohtainenjakelu tarkoittaa vain pikakuvakkeiden ja asennuksen rekisteröintiä käyttäjäkohtaisesti. Tästähän sitten päästään hauskoihin pikkuongelmiin, jotka ovat kaikille sovellusjakeluita tehneille tuttuja .
Aku Suonpää

Kirjoittaja on Centeron sovellusvirtualisointishamaani, Aku Suonpää.

Kun ollaan päästy sovellusvirtualisoinnin hyötyihin sovellusjakelussa, on aika siirtyä blogin varsinaiseen aiheeseen. Tutustumme App-V 5 -ominaisuuteen, jolla säilytetään korvattavien sovellusten tietoja. Tämä ominaisuus varmuuskopioi App-V 5 -paketin julkaisussa (publish) koneelta ne resurssit, jotka paketin laajennukset (extension points) ylikirjoittavat. Paketin poistossa (unpublish) nämä varmuuskopiot sitten palautetaan paikoilleen.

Mitä ovat paketin laajennukset?

Virtuaalisoitusovellus on käyttöjärjestelmälle ja sitä kautta myös käyttäjälle näkymätön, koska se on eristetty omaan virtuaaliympäristöönsä. Niinpä tarvitaan kuplan ulkopuolisia laajennuksia, jotka viittaavat paketin virtuaaliympäristön sisälle, jotta sovellusta voidaan käyttää. Tällaisia laajennuksia App-V 5 -paketissa ovat:

 • Shortcuts
 • File Type Associations
 • Shell Extensions
 • COM
 • Software Clients
 • Application capabilities
 • URL Protocol Handler
 • AppPath
 • Virtual Application

Kun paketti julkaistaan, luodaan kuplan ulkopuolelle laajennukset, jotka ovat paketissa määritelty. Esimerkiksi paketin luomat pikakuvakkeet ovat laajennuksia.

Samassa julkaisuvaiheessa tarkistetaan, ylikirjoittaako laajennuksen asennus jotain. Ylikirjoitettavat tiedostot ja rekisteriarvot varmuuskopioidaan. Sovelluksenpoistossa poistetaan paketinlaajennukset. Laajennuksenpoistossa myös palautetaan mahdolliset varmuuskopiot. Käytännössä palataan tilaan missä oltiin ennen sovelluksen julkaisua. Varmuuskopiointi ei ota kantaa, onko aikaisempi sovellus virtuaalisoitu vai perinteinen.

Ominaisuutta voidaan hyödyntää ”rollback”-toimintona siirryttäessä uuteen versioon. Itse olen hyödyntänyt tätä siirtymässä vanhoista App-V 4 -sovelluksista uuteen App-V 5 -formaattiin. Prosessi on karkeasti seuraavaa:

 1. Päätelaitteissa App-V 4 -versio sovelluksesta
 2. Julkaistaan App-V 5 -versio sovelluksesta
 3. Julkaisu korvaa 4-version laajennukset ja varmuuskopioi ne
 4. Käyttäjät käyttävät 5-versiota sovelluksesta

Mahdollinen Rollback:

 1. App-V 5 -versio poistetaan
 2. Poistossa palautetaan varmuuskopiot
 3. Käyttäjät alkavat käyttää 4-versiota sovelluksesta

Hienoa tässä on, että koko julkaisu ja mahdollinen rollback tapahtuvat ilman että käyttäjät huomaavat minkään muuttuneen.

Käytännön esimerkki

Käydäänpä toimintoa hieman läpi käytännön esimerkin kautta. Esimerkkinä toimii Firefox-sovellus. Testikoneelle on asennettu perinteisesti asennettu Firefox.

Start menusta löytyy pikakuvake:

Firefox on tarjolla oletusselaimeksi:

Seuraavaksi tutkitaan App-V-paketin AppxManifest.xml tiedostosta, millaisia laajennuksia se asentaa.

Tiedostoassosiaatioita:

Tietoja oletussovellus määritystä varten:

Pikakuvake:

Julkaistaan App-V-paketti testikoneelle:

Pikakuvake viittaa nyt App-V-pakettiin:

Käyn määrittämässä Firefoxin oletusselaimeksi:

Luon työpöydälle tiedoston hello.html ja avaan sen tuplaklikkaamalla. Tiedosto aukeaa virtuaaliseen Firefoxiin:

Pikakuvakkeen varmuuskopio löytyy kansiosta C:\ProgramData\Microsoft\AppV\Client\Integration\ShortcutBackups

Varmuuskopioidut rekisteriarvot löytyvät: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\AppV\Client\Integration\Backup

Avaimessa HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\AppV\Client\Integration\Ownership määritellään minkä App-V-paketin varmuuskopioita mikäkin rekisteriarvo on:

Poistetaan App-V-julkaisu:

Pikakuvake näyttää tutummalle:

Hello.html tiedoston avaus avaa nyt perinteisen Firefoxin:

Siinä Backup ominaisuuden esittely. Suosittelen hyödyntämään, kun tarvitsette helpon tavan toteuttaa Rollback sovellusjakelulle!

Lisää luettavaa aiheesta:

Oma Microsoft-infra eläkkeelle ja palvelut pilvestä – Osa 1: käyttöjärjestelmän hallinta

Moderni työympäristö ei mielestäni saisi rajoittaa tietotyön tekemistä tiettyyn sijaintiin tietylle päätelaitteelle. Tämä on minun ja monen muun mielipide.

Yrityksen liikkuvuuspaketti eli Enterpise Mobility Suite – Osa 2

Kirjoittaja on pitkän linjan IT-ammattilainen, Centero Oy:n toimitusjohtaja ja asiantuntija, Juha Haapsaari. MDM onkin nykyaikaisten laitteiden hallintaa EMS-blogisarjan (Enterprise Mobility Suite) ensimmäisessä osassa kävimme pikaisesti läpi kyseisen tuoteperheen tuotteet ja alustimme tätä blogisarjaa. Tässä osassa syvennymme eri tyyppisten päätelaitteiden ja sovellusten hallintaan, jälleen muistaen sen, että olemme mahdollistamassa asioita emmekä rajoittamassa käyttäjien elämää. MDM-termin on aikaisemmin […]