Windows 10

Microsoft järjesti keskiviikkoiltana (21.1.2015) tiedotustilaisuuden, missä se paljasti paljon aiemmin vielä epäselviä olleita asioita sekä läjän täysin uusia ja monilta osin yllättäviäkin ominaisuuksia.

Isoimpia juttuja ovat seuraavat asiat:

  • Windows 10 ilmestyy ilmaisena päivityksenä Windows 7:aa ja sitä uudempaa Windows-versiota käyttäville. Ilmaiseksi olemassa olevan käyttöjärjestelmän voi päivittää vuoden ajan Windows 10:n julkaisuajankohdasta alkaen. Kovin tarkkaan hinnoittelua ei muuten avattu ja voi olla, että yrityspuolen hankinta-/lisensointimalleihin tulee erityyppisiä mekanismeja.
  • Myös Windows Phone 8.1 -käyttäjille luvattiin ilmainen Windows 10 -päivitys. Käyttöliittymältään Windows 10 -kokemus samankaltaistuu erikokoisissa laitteissa. Parhaimmillaan sovellukset näyttävät ja toimivat samoin läppärillä ja puhelimella.
  • Uudessa käyttöjärjestelmässä tulee mukana myös tuki hologrammikäyttöliittymälle sekä tiedotustilaisuudessa esitellyille Microsoft HoloLens -laseille.
  • Pelaamiseen ja Xbox-maailmaan liittyen tuli myös tukku uusia ominaisuuksia, joilla Microsoft väistämättä pönkittää asemaansa suhteessa kilpailijoihinsa. Jatkossa Xbox-pelejä pystyy pelaamaan (todennäköisesti samassa lähiverkossa olevalta) miltä tahansa Windows 10 -koneelta. Tilaisuudessa esiteltyiin myös Fable Legends -peliä, jossa eri pelaajat pystyivät osallistumaan samaan peliin PC:ltä ja Xboxilta.
  • Lisäksi lähes 3 tunnin info-tilaisuudessa julkaistiin myös liuta muita uutisia kuten:
    • Uusi kevyt Spartan-koodinimellä tunnettu internetselain
    • ”Henkilökohtainen avustaja”, Cortana, joka on jo Windows Phone -maailmassa aiemmin julkaistu, tulee myös tietokoneelle. Suomenkielen tuesta ei edelleenkään ole mitään havaintoa.

Kuten tiedetään, Windows 8 jäi vähän välimallin versioksi, mutta eilinen julkistus antaa ymmärtää, että nyt mennään isolla vaihteella. Onko tässä kenties Mikkiksen kovin paukku sitten Windows 3.1:n? Tutustu tästä Microsoftin Windows-blogista aiheeseen vielä tarkemmin ja päätä itse.

Lisää luettavaa aiheesta:

Muutoksia Office 365 -palvelun järjestelmävaatimuksiin sekä päivitysrytmiin

Muutoksia Office 365 -palvelun järjestelmävaatimuksiin Microsoft julkaisi 20.4. tiedotteen blogissaan, jossa se kertoi muuttavansa Office 365:n järjestelmävaatimuksia. 13.10.2020 alkaen Office 365 -palveluiden käyttöön vaaditaan joko Office 365 ProPlus tai Officen mainstream-tuen piirissä oleva työpöytäsovellus. Tämä tarkoittaa sovellusten kuten Outlook, Skype for Business ja OneDrive for Business toiminnan lakkaamista ei-tuetuissa versioissa, kun käytetään Office 365 -palveluita. […]

Windows 10:n päivittämisen vaihtoehdot

Windows 10:n myötä ollaan siirrytty juoksevaan päivitysmalliin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että käyttöjärjestelmä on jatkuvassa muutoksessa. Perinteiset käyttöjärjestelmä migraatiot 5-10 vuoden välein jäävät (ainakin osittain) unholaan. Microsoft tarjoaa useampaa eri versiota (branch) Windows 10:stä tämä mahdollistaa uusien ominaisuuksien testaamisen porrastetusti, ja tarvittaessa päivityksen lykkäämisen tiettyyn rajaan saakka. Windows Insider Preview Branch Ensimmäinen julkinen kokeiluversio tulevasta […]