Kun Windows 10 julkaistiin, Microsoft Intune oli täysin erilainen ratkaisu, kun mitä se on tänä päivänä. Sen sijaan, että oltaisiin käytetty käyttöjärjestelmään integroituvaa hallintakanavaa, niin alkuperäinen Intune perustui erilliseen työasemakohtaiseen agenttisovellukseen. Tässä vaiheessa Microsoft Intune ei yksinkertaisesti tarjonnut sisäänrakennettua toiminnallisuutta Windows 10 -ominaisuuspäivitysten hallintaan. Samaan aikaan kuitenkin tiedettiin, että kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä sai vain kolme viimeisintä Windows 10 -käyttöjärjestelmän versiota.

Mikäli hallittavia laitteita tippuisi tietoturvapäivitysten ulkopuolelle, olisi se iso ongelma. Oli vain ihmeteltävä, miksi Microsoft ei tarjonnut tapaa päivittää Windows 10 -käyttöjärjestelmiä omalla päätelaitteidenhallinnan ratkaisullaan. Jotain oli kuitenkin tehtävä, ja eipä aikaakaan, kun sovelluspaketoinnin erikoismiehet saivat tehtyä paketteja Intuneen, joilla saatiin asennettua viimeisin ominaisuuspäivitys.Tällaisen systeemin toteutimme esimerkisi Seremoniamestari-asiakkaillemme.

Taustalla Microsoft oli jo julkaissut Intune MDM:n, joka on nykyinen versio kyseisestä hallintajärjestelmästä. Tässä kohtaa Microsoftin tapa hoitaa Windows 10 -ominaisuuspäivitykset oli integroida Windows Update for Business Intuneen. Se oli kuitenkin vain tapa määritellä rytmi ja aikataulu, miten Windows 10 -laitteet päivittyvät. Nyt tilanteeseen on tulossa muutos, kun 18.11.2019 alkavalla viikolla Microsoft julkaisee esikatseluvaiheessa olevan toiminnallisuuden Windows 10 -ominaisuuspäivitysten hallintaan.

Tämä toiminnallisuus mahdollistaa päivityskäytännön jakamisen Windows 10 -laitteille. Sen avulla voidaan määritellä tarkkaan haluttu Windows-versio, mikä mihinkin laitteeseen asennetaan. Tämä on ensiarvoisen tärkeä ominaisuus muun muassa sellaisille organisaatoille, jotka haluavat syystä tai toisesta pysyä jossakin tietyssä vanhemmassa versiossa. Juuri nyt Microsoft tukee seuraavia Home-, Pro- ja Education-käyttöjärjestelmiä:

  • 1809
  • 1903
  • 1909

Tuki näistä vanhimpaan, eli 1809 loppuu 12.5.2020. Uudet ominaisuudet mahdollistavat esimerkiksi pysymisen 1809-versiossa vaikkapa kevääseen asti, ja sen jälkeen siirtymään hallitusti seuraavaan haluttuun ominaisuusversioon.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan sopii myös tähän tilanteeseen. Microsoft Intune (aka Microsoft Endpoint Manager) sai nyt tärkeän lisäominaisuuden, ja sen ansiosta tähän pilvipohjaiseen päätelaitteiden hallintajärjestelmään tuketuvat organisaatiot saivat runsaasti lisäkontrollia Windows 10 -käyttöjärjestelmän elinkaarenhallintaan. Microsoftin lyhyt uutinen ominaisuudesta löytyy Intune Docs -sivuston What’s new -osiosta. Ohjeet ominaisuuden käyttöön löytyy samalta sivustolta Software Updates -osion alta.

Lisää luettavaa aiheesta:

Opas mobiililaitteiden hallinnan suunnitteluun

Microsoft on julkaissut oppaan (Mobile Device Management Design Considerations Guide), jonka tarkoituksena on auttaa organisaatioita suunnittelemaan, millainen mobiililaitteiden hallintakokonaisuus palvelisi kenenkin tarpeita parhaimmalla mahdollisella tavalla. Oppaassa otetaan kantaa muun muassa seuraaviin asioihin: Miten suunnitella omiin tarpeisiin parhaiten soveltuva MDM-ympäristö? Millaisia välivaiheita / askelia pitää käydä lävitse, jotta saadaan kasaan toimiva mobiililaitteiden hallinta? Millaisia teknisiä ja konfiguraatiovaihtoehtoja on? Hallittavuuden ja […]

Windows 10:n päivittämisen vaihtoehdot

Windows 10:n myötä ollaan siirrytty juoksevaan päivitysmalliin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että käyttöjärjestelmä on jatkuvassa muutoksessa. Perinteiset käyttöjärjestelmä migraatiot 5-10 vuoden välein jäävät (ainakin osittain) unholaan. Microsoft tarjoaa useampaa eri versiota (branch) Windows 10:stä tämä mahdollistaa uusien ominaisuuksien testaamisen porrastetusti, ja tarvittaessa päivityksen lykkäämisen tiettyyn rajaan saakka. Windows Insider Preview Branch Ensimmäinen julkinen kokeiluversio tulevasta […]