windows10Windows 10:n myötä ollaan siirrytty juoksevaan päivitysmalliin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että käyttöjärjestelmä on jatkuvassa muutoksessa. Perinteiset käyttöjärjestelmä migraatiot 5-10 vuoden välein jäävät (ainakin osittain) unholaan.

Microsoft tarjoaa useampaa eri versiota (branch) Windows 10:stä tämä mahdollistaa uusien ominaisuuksien testaamisen porrastetusti, ja tarvittaessa päivityksen lykkäämisen tiettyyn rajaan saakka.

Windows Insider Preview Branch

Ensimmäinen julkinen kokeiluversio tulevasta Windows 10 -versiosta. Insider-versioita aletaan julkaista 4-6 kk ennen varsinaista vakaata versiota (Current Branch). Asentaminen vaatii Windows Insider -jäsenyyden. Lue myös vasta julkaistusta yritykselle suunnatusta Insider-ohjelmasta blogistamme.

Current Branch (CB)

Vakaa versio joka tarjotaan oletuksena. Nykyinen versio on 1607 ja keväällä ilmestyvä Creators Update tuo siihen päivityksen. Microsoft on luvannut tuovansa 2-3 päivitystä vuodessa. Yritysten suositellaan käyttävän CB:tä pilotointiin, ennen uuden version laajaa jakelua.

Current Business for Branch (CBB)

Current Branch siirretään tähän noin 4-6 kk julkaisunsa jälkeen. Ideana on, että tänä aikana mahdolliset päivityksen bugit saadaan jauhettua pois ennen yritysten työasemien päivitystä. CBB ei ole CB:hen nähden mitenkään erilainen versio, vaan CBB:hen siirtäminen merkitsee sitä, että versio on koeteltu ja testattu laajasti. CB tai CBB asetetaan määrittelemällä GPO-asetus, jossa valitaan käytettävä branch. Lisäksi samalla GPO:lla voi lykätä päivityksen asentamista 0-180 päivää branchin julkaisusta.

Huomioitavaa on, että Microsoft tukee kahta uusinta CBB-versiota. Niinpä 1607 version siirtyminen CBB:hen taannoin, merkitsi sitä, että ensimmäisen Windows 10 version (1507) tuki on päättymässä. Tuen päättyminen alkaa siitä kun Microsoft julkaisee päivitetyn CBB-asennusmedian käyttöjärjestelmästä. Tästä alkaa noin 3 kuukauden armonaika. 1607 CBB:n asennusmedia julkaistiin 26.1.2017.

CBB on saatavilla professional-, enterprise- ja education-versioille.

Long Term Support Branch (LTSB)

Perinteisen päivitysmallin mukainen. Käyttöjärjestelmä on tuettu noin 5-10 vuotta. Microsoft julkaisee uuden version vuosittain. Tarkoitettu ympäristöihin, joihin jatkuvan päivittämisen malli ei sovi. LTSB on saatavilla vain enterprise-asiakkaille. LTSB ei sisällä kaikkia Windows 10 -ominaisuuksia kuten Edgeä, Windows Store Clienttiä tai Cortanaa.

Tärkeimmät pointit

  1. CBB:tä käyttävien tahojen on päivitettävä käyttöjärjestelmäversio 8-12 kuukauden välein.
  2. 1507-version tuki päättyy toukokuussa 2017.
  3. LTSB on saatavilla vain enterprise-asiakkaille.
  4. Kaikki Windows-versiot voidaan päivittää Windows Updaten kautta.
  5. Yritysversioissa vaihtoehtoina ovat myös WSUS, SCCM sekä muut jakelujärjestelmät.

Kuvassa on esitetty graafisesti, millä tavalla Windows 10:n eri branchien elinkaari toimii.

Lisää luettavaa aiheesta:

Joulukuun pätsitiistai: Haavoittuvuudet joulumielellä

Microsoftin 2019 joulukuun tietoturvapäivitykset ovat saapuneet. Haavoittuvuuksia on 36 kappaletta, ja Microsoft on luokitellut niistä 7 kriittisiksi. Tietoturvan näkökulmasta tämä kuukausi on kuitenkin melko hyvä, koska erittäin kriittisiä haavoittuvuuksia ei ole julkaistu. Korkein CVSS-arvo (Common Vulnerability Scoring System) on 8,4 ja se kohdistuu haavoittuvuuteen CVE-2019-1468. Kyseinen haavoittuvuus löytyy käytännössä kaikista Windows-käyttöjärjestelmistä. Haavoittuvuuksien julkaisijat ovat jo […]

Microsoftilta yrityksille suunnattu Windows Insider-ohjelma

Microsoft on ilmoittanut uuden tyyppisestä yrityksille ja yritysten IT-ammattilaisille suunnatusta Windows Insider -ohjelmasta. Microsoftin aihetta käsittelevästä blogikirjoituksesta ei kovin tarkkaan selviä, miten ohjelma poikkeaa ”tavallisesta” Insider-ohjelmasta, mutta lisää tietoa on luvassa lähiaikoina. Microsoftin mukaan Windows Insider -ohjelmaan rekisteröityneistä käyttäjistä yli 40 % on IT-ammattilaisia. On siten varsin ymmärrettävää, että Microsoft kehittää ohjelmaa organisaatioiden toimintaa paremmin […]