Viimeiset pari vuosikymmentä työasemille on joko ”tiputettu” tai asennettu käyttöjärjestelmä ennen laitteen käyttöönottoa. Olipa teknologia Ghost, System Center Configuration Manager tai Microsoft Deployment Toolkit niin taustalla on ollut samankaltainen idea. Ajatuksena on ollut tehdä hyvä levykuva eli image, johon tarvittavat ajurit, sovellukset ja päivitykset lisätään. Joka tapauksessa uusi laite on vaatinut sen kuuluisan esiasennuksen.

Uudet teknologiat ovat tuoneet vaihtoehtoja jälleen kerran. Aikaisemmissa kirjoituksissa on puhuttu teknologioista kuten Apple Device Enrollment Program, Samsung KNOX Mobile Enrollment ja Android Enterprise Zero-touch enrollment. Nämä aputeknologiat ovat toki tarkoitettu mobiililaitteiden helpotettuun käyttöönottoon, mutta selvä trendi on havaittavissa. Päälaitteet halutaan enrollata eli listata tai rekisteröidä hallintaan ilman, että siihen vaadittaisiin tolkuttomasti työtä.

Mobiililaitteet edellä ja mutkat matkassa

Ideaaliskenaario on saada kännykät ja tietokoneet suoraan laitetoimittajalta niiden loppukäyttäjille. Mobiililaitteet ovat olleet tässä vielä toistaiseksi edelläkävijöitä. Ne ovat loppujen lopuksi käyttötarkoituksiltaan yksinkertaisempia ja siten helpompia asentaa. Työasemille vastaavan prosessin mahdollistaa Windows Autopilot. Noin vuoden vanha teknologia on ollut yksi laiteasennuksen ja laitehallinnan puhutuimmista aiheista.

Autopilot on toiminut periaatteessa alusta asti, mutta sen kehittymistä ovat varjostaneet laitevalmistajien huono tuki ja Microsoft Intunen puutteet tietyillä osa-alueilla. Windows 10 -laitteen hallinnan toimivuus on kuitenkin kiinni siitä, miten hyvin Intune toimii. Itse Windows Autopilot on loppujen lopuksi vain tapa liittää laite helposti keskitetyn hallinnan piiriin. Onneksi Intunen moderni MDM-hallinta on kuitenkin ottanut kehitysaskelia jatkuvasti. Samoin 2018 kevään ja kesän aikana laitevalmistajat ja tukkurit ovat aktivoituneet sille tasolle, että laitteiden tilaus on mahdollista ja se toimii hyvin.

Homma toimii

Tällä hetkellä Microsoft Intune ja Windows Autopilot muodostavat toimivan tavan hallita Windows 10 -työasemia ja liittää laitteet hallintaan ilman välikäsiä. Prosessi voi toimia esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  1. Tilataan laite tukkurilta Autopilot-palvelun kera.
  2. Tukkuri lähettää esitiedot laitteesta sovittuun sähköpostiosoitteeseen.
  3. Toimitettu CSV-tiedosto viedään Intuneen.
  4. Intune havaitsee dynaamisesti määritellyn Azure AD -ryhmän perusteella uuden Autopilot-laitteen ja määrittää sille halutun profiilin.
  5. Laite käynnistetään, jolloin kieli- ja maa-asetusten jälkeen käyttäjä syöttää organisaatiotunnuksensa.
  6. Intune MDM-liitos on nyt tehty, jonka jälkeen määritellyt asetukset ja sovellukset asentuvat.

Esirekisteröity laite voidaan ottaa käyttöön alle viidessä minuutissa. Toki tämän lisäksi kestää oman aikansa kun esimerkiksi sovellukset asentuvat, mutta pitkään ei tarvitse odotella. Testien mukaan Microsoft Office asentui 10 minuutissa testilaitteelle. Autopilotin potentiaali resurssien säästössä on kiistaton. Perinteisen IT:n avustaman asennuksen sijasta voidaan laite toimittaa suoraan loppukäyttäjälle.

Windows Autopilot säästää aikaa automatisoimalla laiteasennukset.

Miten saan Windows Autopilotin käyttöön?

Jotta Autopilot-teknologia todella tukee tarpeitasi, on taustalla oltava toimiva ratkaisu laitehallintaan. Microsoft Intune on tällainen. Centero tekee jatkuvasti Intune-käyttöönottoja asiakkaillensa. Ole meihin yhteydessä mikäli asia vaikuttaa kiinnostavalta. Meihin voi ottaa yhteyttä monella eri tapaa.

Lähiaikoina julkaisemme myös uusitun Seremoniamestari-palvelumme, jossa Windows Autopilot kuuluu kiinteänä osana palvelumalliin. Uudessa palvelussamme laitteet hallintaan modernin MDM-rajapinnan välityksellä, ja palvelussa käytetään myös muita uusia nykyaikaisia teknologioita. Seuraa meitä, niin saat kuulla uudesta palvelustamme pian lisää.

 

Kirjoittanut

Tuukka Tiainen 30.8.2018