05012014_XP-logo1

Microsoft Windows XP –käyttöjärjestelmän tuki päättyy lopullisesti 8.4.2014.  Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tietoturvapäivityksiä ei ole enää saatavilla. Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut sivuillaan tiivistetysti pääasiat, jotka jokaisen kannattaa huomioida. Lue lisää aiheesta täältä.

Microsoft lopettaa samalla myös haittaohjelmia torjuvan Microsoft Security Essentials -ohjelman jakelun, mutta toimittaa haittaohjelmatunnisteita jo asennetuille ohjelmille vielä jonkin aikaa.

Windows XP:tä käytetään vielä runsain mitoin suomalaisissa yrityksissä. Jos sinun yrityksesi on yksi niistä, nyt on korkea aika toimia!

Vuosisadan mahdollisuus kyberrikollisille

Rikollisille XP:n päivitysten loppuminen on otollinen tilaisuus päästä iskemään käyttöjärjestelmän aukkoihin ilman pelkoa niiden sulkemisesta ja hyödyntää käyttöjärjestelmässä mahdollisesti piileviä haavoittuvuuksia. Tässä vaiheessa on vaikeaa arvioida, miten vakavia nämä haavoittuvuudet ovat.

XP:n käyttöä jatkavat koneet ovat alttiita haittaohjelmatartunnoille, jotka voivat esimerkiksi päästä käsiksi käyttäjän pankkiyhteyteen, lukita koneen kiintolevyn tai hyödyntää käyttäjän konetta palvelunestohyökkäysten osana.

Uhat yrityksille

Yritysten ja muiden organisaatioiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota Windows XP -koneiden päivittämiseen. Mahdollisten haavoittuvuuksien lisäksi Windows XP:n tarjoamat tietoturvaominaisuudet ovat nykymittapuulla muutenkin puutteelliset. Esimerkiksi puskurin ylivuotohyökkäyksiltä suojautuminen, kehittyneempi käyttäjätilien valvonta ja käyttöjärjestelmän ydintä suojaavat toiminnot puuttuvat siitä.

Jos yrityksessä on vielä käytössään XP-käyttöjärjestelmällä toimivia koneita, kyberrikolliset voivat käyttää niitä porttina hyökätäkseen organisaation muuhun verkkoon. On myös mahdollista, että niiden välityksellä kohdistetaan hyökkäys jonnekin muualle, mistä voi seurata yritykselle PR-ongelmia. Ei siis riitä, että näillä tietyillä koneilla ei käsitellä arkaluonteista tietoa.

Kyberturvallisuuskeskus suosittelee vaihtamaan johonkin muuhun käyttöjärjestelmään, jonka tietoturvaa ylläpidetään jatkossakin. Keskus julkaisee maaliskuun aikana erillisen tietoturva-artikkelin, joka käsittelee Windows XP -tuen päättymisen riskejä. Jatkossa aihetta seurataan tietoturvakatsauksissa neljännesvuosittain.

Centero Seremoniamestari -palvelu pitää huolen siitä, että organisaatiossa on käytettävissä aina moderni ja tietoturvallinen käyttöjärjestelmä. Centerolta löytyy tarvittaessa myös erilaisia ratkaisumalleja XP-päivityksiin. Kysy lisää!”